ABD'de kasım ayında bütçe açığı 191 milyar dolar oldu

ABD'de bütçe açığı kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 32 artışla 191 milyar dolar oldu.

ABD'de kasım ayında bütçe açığı 191 milyar dolar oldu

ABD'de bütçe açığı kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 32 artışla 191 milyar dolar oldu.

ABD Hazine Bakanlığı, kasım ayına yönelik bütçe dengesi raporunu yayınladı.

Rapora göre, 1 Ekim 2021 tarihinde başlayan ve 30 Eylül 2022 tarihinde bitecek olan 2022 mali yılının kasım ayında federal hükümetin bütçe açığı 191 milyar dolar olarak gerçekleşti.

ABD bütçe açığı

ABD'de federal hükümet, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeyse 145 milyar dolarlık bütçe açığı vermişti. Böylelikle bütçe açığı kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 32 civarında artış kaydetti.

Bu dönemde bütçe dengesiyle ilgili olarak piyasalar, bütçenin kasım ayında 195 milyar dolarlık açık vermesini bekliyordu.

ABD bütçe açığı

Hükümetin gelirleri, kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 28 yükselişle 281 milyar dolara çıkarken, harcamaları yaklaşık yüzde 30 artışla 473 milyar dolara yükseldi.

Ülkede 2022 mali yılının ikinci ayı olan kasım ayından itibaren toplam bütçe açığı 356 milyar dolara yükseldi. Bu açık, geçen yılın aynı döneminde 429 milyar dolar düzeyindeydi.

ABD bütçe açığı dolar

Mali yılın ilk iki ayında yapılan harcamalar, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4'e yakın artışla 922 milyar dolara yükseldi. Gelirler ise yüzde 24 civarında azalarak 565 milyar dolar oldu.

ABD'nin bütçe açığı, 2021 mali yılında toplam 2,8 trilyon dolar olarak gerçekleşmişti. Federal hükümet, koronavirüs salgınının etkisiyle 2020 yılındaki 3,1 trilyon dolarlık açığın ardından ikinci en büyük bütçe açığını vermişti.

Bütçe açığı nedir?

Devletlerin bir sonraki harcama yılı için beklentilerine paralel olarak oluşturdukları harcama planına 'bütçe' denir. 

Planlanan bütçede gelir ve gider birbirini karşılamazsa 'bütçe açığı' ortaya çıkar. Devlet bütçesinde meydana gelen bu durum devletin bütçe açığıdır.

Cari açık nedir?

Bütçe açığında ülke bütçesinin bütün gelirleri ve bütün giderleri hesaplanırken cari açıkta yalnızca dış ticaret dengesi, yani ithalat ve ihracat arasındaki fark baz alınır.

Etiketler