Moody’s: ABD’de enflasyon kasım ayında muhtemelen zirve yapacak

Moody's Başekonomisti Zandi, ABD enflasyon rakamlarına yönelik olarak, ''Kasım ayı, büyük ihtimalle enflasyonun zirvesi olacak.'' değerlendirmesinde bulundu.

Moody’s: ABD’de enflasyon kasım ayında muhtemelen zirve yapacak

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi, ABD enflasyon rakamlarına ilişkin olarak, ''Kasım ayı, büyük ihtimalle enflasyonun zirvesi olacak.'' değerlendirmesini yaptı. 

Moody’s: ABD’de enflasyon kasım ayında muhtemelen zirve yapacak

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi yüksek enflasyonun, Kovid-19'un yeni varyantından kaynaklanan küresel tedarik zinciri problemleri ve iş gücü sorunları gibi arz yönlü aksaklıklar dolayısıyla oluştuğunu belirtti.

Salgının azalmasıyla enflasyonun ılımlı bir hâl alacağını aktaran Zandi, ''Kasım ayı, büyük ihtimalle enflasyonun zirvesi olacak.'' dedi. 

Zandi, enflasyonun geçtiğimiz yıla göre çoğu kalemde yükseldiğini fakat en büyük fiyat artışlarının benzin, ısınma ve araç fiyatlarında görüldüğünü aktardı. 

Benzin ve ısınma maliyetlerinin son haftalarda düşüş gösterdiğine dikkat çeken Zandi, tedarik zincirinin de oturmasıyla araç tüketiminin artış göstermeye başladığını da belirtti. 

Zandi, fiyatların önümüzdeki yılın başlarında düşmeye başlamasının beklendiğine işaret ederek, ''Enflasyon, önümüzdeki yıl bu zamanlar Fed'in enflasyon hedefine yaklaşıyor olmalı. Yüksek enflasyonun sabit kalacak tek tarafı kiralar fakat bu salgın öncesi problem olan uygun fiyatlı konut krizine doğru gidiyor.'' şeklinde konuştu. 

''Fiyat baskılarının ülke genelinde genişlemeye devam edeceğini düşünüyoruz''

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley de kasım ayı enflasyonunu yüzde 7'nin üzerine çıkmasına ilişkin endişeler olduğunu fakat verinin piyasa beklentileriyle uyumlu olduğunu belirtti. 

Yıllık oranlarda daha fazla artışın daha büyük ihtimal olduğunu söyleyen Knightley, özellikle çekirdek enflasyonun yıllık bazda yüzde 6'ya kadar çıkmasının beklendiğini aktardı. 

Knightley, ''Fiyat baskılarının ülke genelinde genişlemeye devam edeceğini düşünüyoruz.'' dedi. 

Fed'deki endişenin yüksek enflasyonun daha yüksek enflasyon beklentilerini tetiklemesi olacağına işaret eden Knightley, bunun ücret taleplerini besleyebileceği ve makul oranda bir kurumsal fiyatlandırma gücünün olduğu ortamda bu maliyetlerin müşteriye yansıtıldığının görüleceğini belirtti. 

Knightley, ''Fed bundan kaçınmaya istekli olacak ya da buna müsamaha göstermeye istekli görünecek, bu sebeple varlık alımlarının azaltılmasını önümüzdeki hafta hızlandırmasını bekliyoruz. Öte yandan 'dot plot' grafiğinde iki faiz artışı beklentisine işaret ettiklerini görüyoruz.'' şeklinde konuştu. 

ABD'li tüketicilerin yaşam maliyetindeki yıllık artış kasım ayında 1982 yılından bu yana kaydedilen en hızlı artışı göstermişti.

Etiketler