Almanya’dan Rusya’ya onay çıkmadı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı" hakkında yaptığı açıklamada, projeye onay veremeyebiliriz dedi.

Almanya’dan Rusya’ya onay çıkmadı

Berlin’deki Anadolu Ajansı’nın haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’na ilişkin olarak; halihazırdaki durum göz önüne alındığında, bu boru hattının Avrupa enerji yasasının gerekliliklerini karşılamadığını; öte yandan güvenlik sorunları da halen gündemde olduğundan onay veremeyeceklerini söyledi. Bu açıklama, açıkça Rusya’dan Avrupa’ya taşınacak doğal gaza Rusya’nın ruhsat alamayabileceği anlamına geliyor.

Almanya'nın ikinci devlet televizyon kanalı olan ZDF'ye açıklama yapan Annalena Baerbock, Almanya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (Bundesnetzagentur-BNetzA) bu hattı ruhsatlandırma sürecini geçici süreliğine askıya aldığını atfen konuştu. Baerbock “Buna göre mevcut durum göz önüne alındığında, güvenlik sorunları ve Avrupa enerji yasaları da düşünülünce projeyi onay vermeme durumu olabilir.” dedi.

Baerbock açıklamasını Brüksel şehrindeki Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısı öncesi gerçekleştirdi. Konuşmasında güçlü bir Avrupa'nın tanımını yapan Baerbock, “Güçlü Avrupa için dış politikalarda zayıflanmamalı. Ayrıca günümüzdeki büyük zorluklar göz önüne alındığı takdirde fark ediliyor ki ortak bir dış politika sesine ihtiyaç duyuyoruz.” ifadesini kullandı.  

Yeşiller Partisi Zaten Karşıydı

Almanya’daki Yeşiller Partisi üyeleri, seçim kampanyaları süresince “Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı” projesine şiddetle karşı çıkmış, büyük ölçüde eleştirmiş ve inşaatın ivedilikle durdurulması gerektiğinin altını çizmişti.

Öte yandan Almanya’daki yeni koalisyon hükümeti anlaşmasında “Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı” projesinden açıkça bahsedilmese de ülkenin enerji piyasası düzenleyici kurumu olan Bundesnetzagentur-BNetzA, bahsi geçen hattın ruhsatlandırma sürecini geçici olarak askıya almıştı.

Beklenen 16 Haftaydı

Kuzey Akım 2'nin ruhsatlandırma sürecine Almanya 8 Eylül 2021 tarihinde başlamıştı ve proje sürecinin yalnızca 4 ay sürmesi beklenmekteydi.

Kuzey Akım 2 Projesi Nedir?

Yılda 55 milyar metreküp gazın Rusya’dan çıktıktan sonra Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevkinin gerçekleştirileceği proje olan Kuzey Akım 2’nin maliyetini yaklaşık 10 milyar avro olarak hesaplanıyor.

Polonya, Ukrayna ve Baltık ülkelerinin tamamen karşı çıktığı bu projenin sahibi Gazprom olarak öne çıkıyor ancak ortaklar arasında Engie, OMV, Shell, Uniper ve Wintershall gibi şirketler de yer alıyor.

Etiketler