Merkez Bankası açıkladı: Konut fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilemiyor!

Merkez Bankası tarafından Temmuz ayı konut fiyat endeksi açıklandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de rekor seviyelere ulaşan yükseliş dikkat çekti. Konut fiyatları Temmuz ayında yüzde 8 oranında arttı. İşte detaylar…

Merkez Bankası açıkladı: Konut fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilemiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından her ay konut fiyat endeksi açıklanmaya devam ediyor. Temmuz ayı konut-fiyat endeksi verilerinin açıklanması ile birlikte konut fiyatlarındaki artış istatistik olarak endişe uyandırdı. 2022 yılı konut fiyat endeksi oranlarına göre Temmuz ayında yüzde 173.8 oranında artış görüldü. Haziran ayına göre ise Temmuz ayı verilerinin yüzde 8 oranında arttığı tespit edildi. 

Merkez Bankası açıkladı: Konut fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilemiyor! - Resim : 1


Konut fiyatları Ankara’da tavan yaptı


Merkez Bankası verilerine göre en yüksek konut fiyatları Ankara’da görülürken; hemen arkasından İstanbul ve İzmir geldi. İstanbul’da Temmuz ayı verilerine göre yüzde 8.2 oranında artış belirlendi. Enflasyon oranlarının yükselmesi ve döviz girişinin azalması konut fiyat endeksindeki verilen artmasına neden oldu. Ankara’da fiyatlar yüzde 8.4 oranında yükselirken; İzmir’de ise yüzde 7 oranında fiyat artışı belirlendi. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise zirvede İstanbul yer aldı. Megakentte geçtiğimiz yıla oranla konut fiyatları yüzde 200.1 oranında yükselişe geçti. Ankara’da yüzde 181 oranında yıllık bazda artış görülürken, İzmir’de ise yüzde 162.2 oranında artış tespit edildi. Merkez Bankası’nın açıkladığı konut fiyat endeksinin reel yansımasının ise yüzde 52.6 oranında arttığı belirlendi. 


2023 yılında konut fiyatları düşecek mi?


Ekonomi uzmanları tarafından 2023 yılında da konut fiyatlarının artmaya devam etmesi bekleniyor. Dünyada da enflasyon oranlarının en yüksek seviyelere ulaştığı bir süreç yaşandığına dikkat çeken uzmanlar konut alımlarının yatırımcılar için güvenli bir sığınak olarak değerlendirildiği belirtiliyor. Türk Lirasının döviz karşısında yaşadığı değer ise yabancı yatırımcılarının Türkiye’den konut almasını sağlıyor. Konut piyasasındaki hareketliliğin kış aylarında en üst seviyeye ulaşması bekleniyor.