Rus yaptırımlarına yenisi eklendi! AB hız kesmiyor

Avrupa Birliği, Rus vatandaşlarına vize verme kolaylığını ortadan kaldırırken, Avrupa'da bulunan bazı ülkeler Schengen başvurularını tamamen durdurdu.

Rus yaptırımlarına yenisi eklendi! AB hız kesmiyor

AB Rus vatandaşlarına vize vermeyi oldukça zor hale getirirken, vizelerin tümüyle durdurmasını savunan bazı ülkeler Schengen başvurularını tamamen durdurdu. Bu ülkeler arasında Letonya, Estonya, Polonya ve Litvanya  bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği vize kolaylaştırma anlaşmasını (Haziran 2007) askıya almıştı. 

Bunun yanında Schengen vizesi almak isteyen Rusyalılar için kurallar, artık stabil koşullar üzerinden gerçekleşecek. Peki bu durumun Ruslara etkisi ne yönde olacak?

Rus yaptırımlarına yenisi eklendi! AB hız kesmiyor - Resim : 1

Rus vatandaşlar kolay kolay vize alamayacak

Avrupa Birliği tarafından verilen bu kararın sonuçlarının etkileri neler? Rus vatandaşlar vize başvurusu yaptığı zaman daha fazla belge istenecek. Bunun üzerine vize işlemlerinin süresi uzayacak. Öte yandan başvuru ücretlerinde ciddi artışlar gerçekleştirilecek. Bazı Avrupa ülkeleri ise Rusyalılara tamamen vize vermeyi kesti.

Vize verilmesinin durdurulmasını Çekya, Finlandiya ve Polonya gibi üyeler sürekli savunuyordu. Bunun yanında Almanya, Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi üyeler ise karşı çıkıyordu.

Farklı önlemler alındı

Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra Avrupa Birliği üyeler, arasında farklı farklı önlemler alınmaya başlandı.

Bunun yaptırımlarının başını Çekya ve Polonya çekti. Savaşın başlamasından kısa bir süre sonra Rus vatandaşlarına vize vermeyi durdurdular.

Bunun ardından Estonya, Ruslara vize ve oturma izni vermeyi geçtiğimiz ay durdurdu.

Letonya ise, Rus vatandaşlara vize verilmesinin kaldırılmasını önerenlerin başında geliyor. Ülke, ağustos başında süresiz bir zaman için vize verilmesini durdurdu.

Hollanda da vize vermeyi durduranların arasında yer alıyor. Bununla beraber Rusya'nın Amsterdam Büyükelçiliği çalışanlarını sınır dışı etti.

Geçtiğimiz temmuz ayında da benzer haber Belçika tarafından geldi. Ülke, Rus vatandaşlara diğer vize türlerini vermeye devam etse de turist vizesi vermiyor.

Son gelişmelerin ardından Danimarka ve Fransa'da Avrupa Birliği tarafından alınan karar ile anlaşmaya uyacağını belirtti. Artık bu ülkelere de Rus vatandaşlar kolaylıkla giremeyecek.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler