Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor: EYT’liler için yeni formül…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni bir formül masaya getirildi. Seçim öncesinde EYT’liler için yeni yasa düzenlemesi yapılacak. İşte detaylar…

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor: EYT’liler için yeni formül…

Yıllardır mücadele eden EYT’lilerin taleplerinin karşılanması için harekete geçildi. TBMM’nin gündemine taşınacak olan yasa tasarısı sadece SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile sınırlı tutulmayacak; memur emeklileri de dahil edilecek. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için hazırlanan yasa tasarının detayları ortaya çıkmaya başladı. 2023 yılı öncesinde TBMM’de görüşülmesi planlanan yasa değişikliği milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. 3600 ek gösterge düzenlemesinin sona ermesi ile birlikte Meclis’in ilk gündem maddesi erken emeklilik olacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da sık sık EYT’lilerin sorunlarının gündeme taşınması Ak Parti’yi harekete geçirdi. 

 


EYT’liler yaş haddinin kaldırılmasını istiyor 


8 Eylül 1999 tarihinden önce SGK prim ödemelerine başlayan vatandaşlar için kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıllık hizmet süresi geçerli kabul ediliyor. 1999’dan önce prim ödemesini yatıran vatandaşlar için yaş sınırı belirlenmeden emeklilik hakkı tanınıyor. 1999’dan sonra prim ödemeye başlayan çalışanların durumu ise yaş haddi ile sınırlandırılıyor. 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında prim ödemesine başlayan çalışanlar için hizmet süresi ve yaş haddi sınırı getirildi. Kadınlar ve erkekler için 25 yıl yani 9 bin prime ödeme şartı sunuldu. Kadınlarda emeklilik yaşı 58 olarak belirlenirken; erkeklerde 60 yaş sınırı getirildi. Sosyal Güvenlik kanunundaki değişiklik nedeniyle bazı vatandaşların emeklilik süreleri 15 yıla kadar uzadı. EYT’lilerin yıllardır verdiği mücadelenin temelinde ise yaş sınırının erken emekliliğe engel teşkil etmesi yer alıyor. Prim ödemesini tamamlayan vatandaşlar emeklilik için yaş haddi sınırının kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 yaşına çekilmesini talep ediliyor.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor: EYT’liler için yeni formül… - Resim : 2


EYT’liler için kademeli geçiş formülü


8 Eylül 1999 tarihinden sonra prim ödemeye başlayan ve yaş sınırına takılan vatandaşlar için kademeli geçiş hakkı tanınması planlanıyor. Özellikle 1999-2008 yılları arasında emekli olma hakkı kazanan çalışanlara öncelik tanıyacak şekilde EYT sorunun çözüme kavuşturulması bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki maaş farkının azalması içinde yeni bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi.