Doğalgaz krizi Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Rusya’dan yeni hamle…

Rusya ve Avrupa ülkeleri arasında yaşanan doğalgaz krizi devam ediyor. Rusya ile Avrupa Birliği arasında köprü vazifesini üstlenen Türkiye ise ilave doğalgaz talebinde bulunma hakkına sahip oldu. Doğalgaz krizinde Türkiye’nin avantajlı pozisyona geçmesi ekonomi açısından önem taşıyor. İşte detaylar…

Doğalgaz krizi Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Rusya’dan yeni hamle…

Rusya’nın Ukranya’yı işgal etmesi ile başlayan süreç doğalgaz krizinin tetikleyicisi oldu. 24 Şubat’ta Ukranya’ya giren Rus askerlerine en büyük tepki ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından verilmişti. Ukranya’ya silah yardımı yapılması ve Rusya’ya karşı yaptırım uygulanmasına karşı Rusya’dan cevap gecikmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından doğalgaz satışlarında ödemelerin ruble ile alınması kararı verildi. ‘’Dost olmayan ülkeleri’’ kapsayan bu karar 7 Mart tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Rusya’nın fiyat ve hacim şartlarına göre doğalgaz satışına devam edeceğini açıklayan Başkan Putin, ‘’ABD ve AB’ye tedarik edilen ürünlerin ödemelerini dolar ve euro olarak almanın önemi kalmadı. Para birimleri güvensiz’’ ifadelerini kullanmıştı. Ukranya işgalinden dolayı Rusya’ya yaptırım uygulayan Almanya petrol, doğalgaz ve kömür alımlarından dolayı Rusya’ya bağımlılığı sonlandırmak istediğini açıkladı. 

 Doğalgaz krizi Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Rusya’dan yeni hamle… - Resim : 1

Avrupa Birliği’ne doğalgaz tedariki düşecek


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğalgaz ve petrol ödemelerinin ruble ile alınması kararından sonra yeni bir hamle yaptı. Başkan Putin, Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerine gönderdiği doğalgaz hacminin düşürülmesine karar verdi. Rusya, AB’ye gönderdiği doğalgazı 50 milyar metreküp düşürecek. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılan Başkan Putin, ‘’Rusya’nın çıkarlarına uygun olmazsa hiçbir şey göndermeyiz’’ uyarısında bulundu. Öte yandan Rusya ve AB arasındaki doğalgaz krizinin Türkiye’yi olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Zira, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak tarafından, ‘’Türkiye’nin doğalgaz ve petrol alımlarında ek talepte bulunabilir. Dost ülke olarak gördüğümüz Türkiye’nin taleplerini değerlendiririz’’ açıklaması yapıldı. 


Doğalgaz krizi Türkiye için fırsat olacak


Türkiye’nin doğalgaz alımlarında ilave hacim talep etmesi halinde Avrupa’ya gaz satışı yapması mümkün olabilecek. Öte yandan Avrupa Birliği ülkelerindeki insanların kış aylarında Türkiye’de konaklaması da mümkün olacak. 5 yıldızlı oteller tarafından kış dönemi için rezervasyonlar alınmaya başladı. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki büyük otellere ilgi gösteren turistlerin yoğun ilgisi dikkat çekti. Turistlerin uzun süreli konaklamaları sıcak para akışını da sağlayacak. Döviz girişi ile birlikte Türk Lirasının değerinin artması bekleniyor.