Küresel piyasalarda son gelişmeler 18 Ağustos 2022

Küresel piyasalarda yaşanan son gelişmeler. FED tarafından verilere karşılık olarak faiz kararı ne olacak? Avrupa'nın en çok zarar eden şirketi be Borsa İstanbul'da yaşanan son gelişmeler.

Küresel piyasalarda son gelişmeler 18 Ağustos 2022

Küresel piyasalarda ABD ve Çin tarafından gelen veriler duygunluğa sebep olurken risk iştahına olumsuz bir etki göstermemişti. Fakat risklerin ve bilanço etkilerinin görüldüğü satış odaklı bir seyir devam ediyor. FED yetkilileri tarafından yapılan açıklamada enflasyonda yaşanan düşmenin gerçek olmadığı ve enflasyonu düşürene kadar faiz artışına devam edeceği ifade edilmişti. ABD tarafından beklentinin altında gelen veriler faiz kararını biraz da olsa etkilemesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda son gelişmeler 18 Ağustos 2022 - Resim : 1

Avrupa piyasasında son gelişmeler

Avrupa endeksleri arasında Almanya Dax endeksi liderliğinde yüzde 2 seviyesini aşan bir değer kaybıyla Almanya enerji şirketi Uniper SE, 12 milyar euro seviyesinin üzerinde zarar açıkladı ve Almanya'nın en çok zarar eden şirketi olarak kaydedildi. Bununla beraber gün içinde işlemlerde yüzde 10 değer kaybı yaşadı. 

İngiltere'de enflasyon yıllık bazda yüzde 10,1 seviyesinde artış gösterdi. İngiltere, enflasyon verileri değerlendirildiğinde 1982 yılının Şubat ayından bu zamana kadar ilk kez çift haneli enflasyon ile karşı karşıya. Uzmanların beklentisi 9,8 seviyesindeydi. 

Küresel piyasalarda son gelişmeler 18 Ağustos 2022 - Resim : 2

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor kırdı

Geçtiğimiz gün BIST 100 endeksi bankacılık endeksi liderliğinde günü yüzde 2,29 yükselişle 2.980 puandan kapatarak rekor kapanış gerçekleştirdi. Ek olarak gün içinde de rekoru 2.983,22 seviyesine ulaştı. Bu yükselişte kaydedilen bankacılık endeksi oldu. toplam işlem hacmi 69 milyar TL ile 17 Aralık 2021 tarihinden bu zamana kadar en yüksek seviyesinde kaydedildi. 

Bugün veri akışının gündeminde, Euro Alanından gelecek tüketici enflasyonu ve ABD tarafından işsizlik maaşı başvuruları olacak. Yurt içinde ise TCMB'nin saat 14.00'te açıklayacağı faiz kararı yer alıyor. Faiz kararına karşı beklentinin aynı seviyede kalması yönünde. 

Bunlara ek olarak Bugün açıklanan bilanço takviminde Doğuş Otomotiv, Turkcell ve Alarko yer almakta. 

BIST 100 endeksi güne yükselişle başladı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler