Merkez Bankası faiz kararı ne yönde olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Beklentiler son toplantılarda olduğu gibi yüzde 14 seviyesinde olması yönünde. Yarın gerçekleştirilecek olan toplantıda faiz kararı saat 14.00 civarı açıklanacak.

Merkez Bankası faiz kararı ne yönde olacak?

TCMB toplantısı Merkez Bankası Başkanı olan Şahap Kavcıoğlu önderliğinde yarın gerçekleştirilecek.

Gerçekleşecek olan toplantının ardından faiz kararı saat 14.00'te açıklanacak. Beklentilerin değişmeyeceği ve yüzde 14 seviyesinde kalacağı yönünde.

tcmb

Merkez Bankası faiz kararını yine aynı seviyede tutabilir

Uzmanların katılım gösterdiği ankete göre Para Politikası Kurulu'nun (PPK) gerçekleştireceği toplantıda faiz kararının aynı olması yönünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz artırım kararının yüksek enflasyona neden olması görüşünden dolayı faizin tekrar aynı seviyede tutulacağı beklenmekte.

Yüksek enflasyon verilerine rağmen beklentiyi aynı tutacağı beklenen Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını değiştirmesi gerektiğini savunan uzmanların arasında yükselmesini bekleyenler kadar düşmesini bekleyenler de var. Öte yandan uzmanlar, faiz artırma dışı seçeneklerin ise enflasyonla mücadelede etkisiz kaldığı düşüncesinde.

tcmb

PPK son toplantıda faiz kararı ile ilgili açıklama yapmıştı

21 Temmuz'da gerçekleştirilen toplantı sonrası Para Politikası Kurulu açıklamada bulunmuştu.

PPK'nın toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunlar kaydedilmişti;

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler