Kira uyuşmazlıklarında arabulucu zorunlu hale geldi

Kiracı ve ev sahibi arasında oluşacak olan uyuşmazlıklar artık tarih oluyor. İlerleyen dönemde iki taraf arasında arabuluculuk faaliyetlerinin zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Böylece yaşanan mağduriyetlerin en az seviyeye gelmesi mümkün olacak.

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu zorunlu hale geldi

Kiracı ve ev sahibi arasında oluşacak olan uyuşmazlıklar artık tarih oluyor. İlerleyen dönemde iki taraf arasında arabuluculuk faaliyetlerinin zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Böylece yaşanan mağduriyetlerin en az seviyeye gelmesi mümkün olacak. Aynı zamanda açıklanacak destek kapsamında arabuluculuk maaliyetlerinin devlet tarafından karşılanması da beklentiler arasında yer alıyor.


Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kira uyuşmazlıklarının her geçen gün artmasından dolayı bu alanda mağduriyet sayısının da ciddi bir şekilde yükselişe geçtiği bilgisi bulunuyor. Kira uyuşmazlıklarında devlet tarafından arabuluculuk faaliyetlerinin karşılanması açısından çağrıda bulunan Ağaoğlu önümüzdeki günlerde arabuluculuk faaliyetlerinin zorunlu olacağını beklediklerini söyledi.

ev

Arabulucu sonuç vermezse mahkeme yolu açılacak

Ev sahiplerinin yıllık kira artış bedelini en fazla %25 oranında arttırmaya hakkı bulunuyor. Bu tutardan daha yüksek artış yapan ev sahipleri ise çoğu zaman mahkemelik olmaktadır. %25 sınırını aşarak artış yapmayı amaçlayan kişilere karşı kiracılar da kendi haklarını korumak adına mahkemelerin yolunu tutmaktadır.

Arabuluculuk faaliyetleri sayesinde mahkemeye gidilmeden aradaki uyuşmazlıkların önlenmesi amaçlanıyor. Arabuluculuk faaliyetlerinin sonuç vermemesi durumunda ise mahkeme yolunun önü açılacak. Bu durum hem mağduriyetleri azaltacak hem de mahkemelerde yaşanacak olan yoğunluğu büyük oranda düşürecek. Arabulucu faaliyetleri sayesinde hızlı bir şekilde kira sözleşmelerinde yenileme yapılması ve böylece tarafların memnun olması amaçlanmaktadır.

Arabulucu masraflarının devlet tarafından karşılanması için talep

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili birçok farklı açıklama yaptı. Önümüzdeki günlerde arabulucu faaliyetlerinin zorunlu hale geleceğini belirtirken bu alandaki masraflarında kiracıdan alınmaması gerektiği belirtildi. Arabulucu masraflarının devlet tarafından karşılanması da bu alanda sosyal devlet ilkelerinin yerine getirileceğini gösterir nitelikte olduğu açıklandı.


Arabulucu masraflarının devlet tarafından karşılanması talebinde bulunan Ağaoğlu bu uygulama sayesinde büyük oranda uyuşmazlıkların önüne geçileceğini belirtti. Hem mahkemelerdeki yoğunluğu hem de kiracı ile ev sahibi arasındaki uyuşmazlığı engelleyecek olan bu uygulamanın önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Konu ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmamasına rağmen bu alandaki beklentiler giderek güçleniyor.


 

Etiketler