Konut kiralarında şok gelişme!

Son dönemde yaşanan fahiş kira artışının ardından ev sahipleri kiralarını alamadığı için fiyatlar düşmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Antalya'da yaşanan ev sahiplerinin mağduriyeti vatandaşı tedirgin etti. Ev kiralarında düşüşün ülke genelinde olacağı belirtildi.

Konut kiralarında şok gelişme!

Zamanla artan konut kiraları vatandaşı mağdur etti. Kiracılar kiralarını ödeyemezken, ev sahipleri de paralarını alamıyor. Son olarak Antalya'da kiracıların ödemek istemediği ev kiraları birikirken, yabancıların kira ödemeden ülkelerine dönmesi ev sahiplerini tedirgin etti. Temin edilemeyen kiralar yüzünden yükselişler hız kaybetti.

Antalya'da ev sahiplerinin tercih etmesi üzerine yabancılara kiralan ev sayısı artış gösterdi. Fahiş fiyatlar karşısında ev tuttuklarını fark eden yabancılar kiralarına indirim yapılmasını talep etti veya ödemeden ülkelerine döndüler. Söz konusu olayın ardından ev sahipleri adliyenin yolunu tuttu. Yaşanan olay sonrası da ev sahipleri tedirgin olurken daha temkinli olmak adına kira fiyatlarını düşürmeye başladı.

Konut kiralarında şok gelişme! - Resim : 1

Mağdur oldular

Ödenemeyen ev kiraları uzun vadede ev sahiplerini mağdur edeceğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Ev sahipleri öyle rakamlar istiyorlar ki bu paralar kesinlikle ödenebilir değil. Bunun doğru olmadığını gören ev sahipleri kira fiyatlarını düşürmeye başladı. Sadece Antalya ve İstanbul özelinde söylemiyorum. Kira rakamları tüm Türkiye’de düşüşe geçecek. Artık insanlarda bunun beklentisi de oluşmaya başladı. Mal sahipleri de durumun farkına vardı ve kiralarda sürdürülebilirlik için rakamları aşağı çekti” ifadelerini kullandı.

Konut kiralarında şok gelişme! - Resim : 2

Ödenebilir fiyatlar talep edilmeli

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, özellikle İstanbul'da konut talebi oldukça fazla olduğunu belirterek eylül ayında atamalar ve öğrencilerin gelmesiyle talebin daha fazla artacağını söyledi. Antalya'da gerçekleşen olayın turizm kenti olmasından kaynaklı olduğunu belirtirken bu durumun İstanbul'da yaşanmasını beklemediğini söyleyen Özcan, “ İstanbul’da da yüksek meblağlı kira kontratlarının ödenemediğini, çeşitli problemlerin yaşandığını hukukçu arkadaşlardan duyuyoruz. Yüksek bedelli kiralar yerine, kiracılardan daha sürdürülebilir ve ödenebilir rakamlar istenmeli. Böylece karşılıklı istikrar sağlanabilir. Hem ev sahipleri hem de kiracılar mağdur olmaz” ifadelerini kullandı.

Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Federasyonu Başkanı İbrahim Bozan ise konutlarda yaşanan taleplerin oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Ev boşaldığında hemen yeni kiracı bulunuyor. Rakamlar makulse zaten kiracılar fırsatı kaçırmıyor. İstanbul’da piyasa yabancılarla dönüyor diyebiliriz. Kredi taksitleri yüksek geldiği için vatandaşlar ev almak yerine, kira ödemeyi tercih ediyor. Uzun vadede konut sayısı arttıkça kiralarda düşüş yaşanacaktır.” sözlerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler