Kasım ayı istihdam rakamları ABD'de hayal kırıklığı yarattı

Amerika Birleşik Devletleri'nde istihdam artışı ekonomistlerin beklentilerini karşılayamayarak 2021'in Kasım ayında sadece 210.000'lik bir artış gösterdi

Kasım ayı istihdam rakamları ABD'de hayal kırıklığı yarattı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın 3 Aralık Cuma günü yapmış olduğu açıklamada, ABD ekonomisinin Kasım ayında istihdam rakamları konusunda beklenenin çok gerisinde kaldığını ve bunun sebebinin de dünya çapında büyük endişeye sebep olan COVID-19'un yeni varyantı Omicron'un etkileri olduğunu açıkladı.

ABD'de işgücüne katılım oranı Mart 2020'den bu yana görmüş olduğu en yüksek seviye olan yüzde 61.8 oranına kadar yükselmiş olsa da, işsizlik oranı yüzde 4,6'dan yüzde 4,2'ye keskin bir şekilde düşüş göstermesine rağmen, tarım dışı istihdam Kasım ayında sadece 210.000'lik bir artış gösterdi.

FED politikasını değiştirmeye hazır:

FED, ekonominin pandeminin yaratmış olduğu etkiler konusunda herhangi bir iyileşme olup olmadığı konusunda raporlar hazırlamak amacıyla istihdam rakamlarını yakından incelerken. Amerika Birleşik Devletleri, COVID-19 salgınının ilk günlerinde kısa süren ancak etkileri bakımından ise uzun sürmüş olan bir resesyon yaşamasının ardından toparlanmaya başlamasına rağmen ekonomik veriler incelendiğinde dalgalanmalı bir seyir gösterdiği ise aşikar.

Federal Rezerv yetkilileri, bu hafta büyümeyi desteklemek için başlattıkları önlemlerin beklenenden daha erken sona erebileceğini belirterek piyasalarda şaşkınlığa yol açtı.

Fed Başkanı Jerome Powell, haftanın başında katılmış olduğu kongrede kullanmış olduğu ifadelerde, merkez bankasının politika komitesinin bu ayki toplantısında aylık tahvil alımlarını azaltma seviyesini artırmayı görüşmesini beklediğine yer vermişti ayrıca FED başkanı Powell, gevşemenin beklenenden daha erken "birkaç ay" içerisinde sonuçlanacağını öngördüğünü ve bu hamlenin faiz artırımı olasılığını da gündeme getireceğine de yine ifadelerinde yer vermişti.

Etiketler
ABD