İstanbul'da ev kiraları ne kadar?

Ev kiralarındaki fahiş fiyat artışı tüm Türkiye genelinde devam ediyor. Peki bu artışın altında yatan sebep ne olabilir? Fiyatlardaki bu artış ne kadar sürecek? İstanbul ev kiraları özellikle cep yakmaya devam ediyor. Ülke genelinde devam eden ekonomik sıkıntılar kiracıları etkiledi.

İstanbul'da ev kiraları ne kadar?

Ev kiralarındaki fahiş fiyat artışı tüm Türkiye genelinde devam ediyor. Peki bu artışın altında yatan sebep ne olabilir? Fiyatlardaki bu artış ne kadar sürecek? İstanbul ev kiraları özellikle cep yakmaya devam ediyor. Ülke genelinde devam eden ekonomik sıkıntılar ev sahiplerini de kiracıları da oldukça etkiledi.

Böyle giderse etkilemeye de devam edecek gibi görünüyor. Türkiye genelinde ev sahibi olmak ayrı bir gelir kapısı olarak görülmektedir. İnsanların birçoğu gayrimenkul üzerinden yatırım yaparak paralarını değerlendiriyor. Buna karşılık olarak da bu taşınmazlardan kira geliri elde ediyorlar. Geçim standartlarını da buna göre ayarlıyorlar.

İstanbul’da Ev Kiraları Neden Yükseldi?

Aslına bakılırsa sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de ani bir fiyat artışı söz konusu oldu. Doğal olarak mega kent olarak nitelendirilen İstanbul’da payını aldı. Bunun altında yatan başlıca etkenler;

1-İnşaat girdilerinin artması

2-Arazi hisselerinin artması

3-Enflosyana bağlı mülk fiyat artışı

4-Mal sahiplerinin giderlerinin yükselmesi

Olarak sıralanabilir. Enflasyona bağlı fiyat artışları geçim sıkıntısına yol açınca, kira geliri ile geçinenlerde doğrudan etkilendi. Bu sebeple kira bedellerinde artışa gitmek durumunda kaldılar. Sonuçta her şeyi zincirleme etkileyen ekonomik faktörler göz ardı edilmemeli.

Ev Kiralarında Artışı Etkileyen Sebepler

Özellikle küresel olarak gerçekleşen ekonomik düşüş karşısında iyice eriyen Türk lirası günden güne değer kaybetti. Pandemi dönemi de üzerine negatif bir etki oluşturunca inşaat maliyetleri oldukça yükseldi. Hatta bir aralar durma noktasına gelen inşaat sektörü konut daralmasına sebep oldu.

Konut sayısında azalma kiralardaki artışı da etkiledi. İstanbul’da kira artış oranı incelendiğinde ekonomik çizelgeyle uyumu görülecektir. Mevcut kiracılar için yaklaşık %45’lik bir kira artışı görülürken yeni kiracılarda oran %150yi geçmiş durumda. Mevcut konutlar arzı karşılayamayınca fiyatlardaki artış söz konusu oluyor.

İstanbul’da Kira Artış Oranı Nasıl Düzenlenir?

Bu aslında her şehri ve her insanı ilgilendiren temel konudur. Bu durumu sadece İstanbul yönünden ele almak yanlış olur. Bu türde bir konu tamamen yüksek mercileri ilgilendirir. Peki kira artış oranı nasıl düzenlenir.

1-Arz ve talep dengesi korunmalıdır.

2-Ekonomiye bağlı olarak inşaat girdileri düşürülmelidir.

3-Mevcut ekonomik durum göz önünde bulundurulmalı ve tedbir alınmalıdır.

4-Devlet tarafından belirli bir artış oranı belirlenmelidir.

5-Belirlenen bu orana uyulması sağlanmalıdır.

Kira Fiyatları Düşer mi?

Türkiye de devam eden ekonomik belirsizlik kira fiyatlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konu üzerinde uzmanların yaptıkları araştırmalar, sıkı bir denetim olmadığı takdirde artışın devam edeceği yönündedir. İstanbul’da kira fiyatları düşer mi? Derseniz, bunun uzak bir hayal olduğunu bilmelisiniz.

Çalışan kesimin ücretlerinde yapılan iyileştirmelerin doğal reaksiyonu olarak kira getirisini düşünen ev sahipleri olduğu unutulmamalı. Her türlü mal fiyat artışı ev sahiplerini de etkilediğinden bu yönde talepler olmaktadır.

İstanbul’da Kiralar Kaç Lira?

İstanbul geneline bakıldığında kiraların gerçekten çok yüksek olduğu görülür. Özellikle bazı semtlerde rakamları telaffuz etmek bile ağzınızı acıtır. İş merkezi olan veya iş merkezlerine yakın semtler daha pahalı olurken, merkezden uzaklaştıkça fiyatlarda düşüş olmaktadır.

-Şişli ilçesinde ortalama 17.000 TL

-Sarıyer İlçesindeortalama  11.000 TL

-Kadıköy ilçesinde ortalama  11.000 TL

-Beşiktaş ilçesinde ortalama  14.000 TL

-Ümraniye ilçesinde ortalama 4.000 TL

-Esenyurt ilçesinde ortalama 5.000 TL

-Pendik ilçesinde ortalama 5.500 TL

Doğal olarak bu ilçelerin lüks bölgelerinde fiyatlar daha da yükselebiliyor. İstanbul’da kiralar kaç lira? Sorusunun cevabı muhite göre değişmektedir.

İstanbul’da En Ucuz Kiralık Evler

Hemen hemen her şehirde yoğunluk veya sosyal olanaklar sebebiyle semt sınıflandırılması vardır. İstanbul’da bir Nişantaşı ile Küçükçekmece bölgelerinin gelir durumu ve sosyal yaşamları aynı değildir.

Aslında hepsi ayrı bir kent havasında olan İstanbul ilçeleri, ana arterlere yakınlığına göre değerlidir. Özellikle ticaret merkezlerinin yoğunlaştığı Beşiktaş, Şişli, Kadıköy ile Sarıyer ilçeleri kira yönünden pahalıdır.

Tabi ki bu durum ilçenin tamamını kapsamaz. Örneğin, Sarıyer’de İstinye ve Emirgan İstanbul ortalamasının oldukça üzerindedir. Aynı şekilde Beşiktaş’a gittiğinizde Bebek ve Etiler’de kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu görürsünüz.

İstanbul’da Kiralık Ucuz Ev Var mı?

Siz ana arterlerden ne kadar uzaklaşırsanız geçim standarttı o kadar artar. Kira fiyatları bile uzak-yakın ilişkisinde yer alır. Bu aslında arz ve talep meselesidir. Öğrenim amacıyla İstanbul’da bulunan bir kişi doğal olarak okuluna yakın yerde oturmak ister. Aynı şekilde çalışan bir kişi iş yerinin yakınını tercih eder. İstanbul’da kiralık ucuz ev arıyorsanız şehirden uzaklaşmanız gerekir.

Kiraların ucuz olmasını etkileyen faktörler olarak,

-Ana arterlerden uzaklığı

-Yerleşimin yeni başladığı bölgelerde yer alması

-Alt ve üst yapı eksiği olan bölgede bulunması

-Ulaşım sıkıntısı bulunması

-Okul ve alışveriş merkezlerine uzaklığı

-Oturum yönünden eski veya uygunsuz olması gibi sebepler sayılabilir.

İstanbul’da Ev Kiraları Yüksek mi?

Aslında bütün Türkiye’de ev fiyatları yüksek seyrediyor. Ancak İstanbul gibi mega yerleşim yerlerinde bu oran daha yüksek denebilir. Mevcut nüfus sayısı ve konut sayısı birbirine oranlandığı zaman açık oluşmaktadır.

Gerek çalışan kesim gerekse öğrenim görenler oldukça kalabalık. Bu kadar insana hitap edecek sayıda konut olmaması insanları zor durumda bırakıyor. İstanbul ev kiraları yönünden çok pahalı olsa da yaşamak için birçok insanın tercihleri arasında. Bu insanların bazıları çalışmak bazıları da okumak için şehre geliyor.