Herkesin beklediği FED faiz kararı ne olacak?

Tüm dünya piyasalarının beklediği Amerikan Merkez Bankası (FED) politika faiz kararı ne oldu? FED Başkanı açıklıyor!

Herkesin beklediği FED faiz kararı ne olacak?

Dünyanın gözü kulağı FED'de. Tüm piyasalar ve yatırımcıları tarafından merakla beklenen FED'in faiz kararı ne oldu? Amerikan tahvilleri değer kazandı mı? Döviz kurları etkilenmeye ve yatırım araçlarında volatilite artış gösteriyor. 

Yılın ilk politika faizini bugün açıklayacak olan FED, bugün FED Başkanı Powell'in vereceği mesajlar ne olacak? İşte detaylar...

FED faiz kararı ne oldu?

Yılın ilk faiz kararını bugün açıklanmasına saatler kala global piyasalarda risk iştahı giderek baskılanmış durumda. Altın başta olmak üzere değerli madenler EFT araçlarına ise yatırımcılar yoğunluk göstermeye Borsalardan ve kriptolardan ise paralarını çekmeye devam ediyor. 

Altın fiyatları yükselirken, dolar fiyatları ise dalgalı bir seyir izliyor. Bu da demek oluyor ki piyasalarda bugün beklenen hareket FED'in yılın ilk kararını pas geçmesi beklentisi ağır basıyor.

Son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarına ulaşılmasından sonra açıklamalarda bulunan Powell, enflasyonun 2022 yılında düşeceği yönünde fakat bekledikleri süreçte istenildiği gibi düşüş gerçekleşmezse agresif bir tutumla faiz artırıp enflasyonun düşmesini isteyeceklerini açıkladı.

Amerikan Merkez Bankası daha önce vurguladığı gibi varlık alımlarında azaltıma gidip piyasadaki hareketleri kendileri izlemek istiyorlar. Birçok piyasa analisti ve büyük yatırım kuruluşu bu yıl toplam 4 ile 7 arasında bir faiz artırımının gerçekleşebileceğini bekliyor. Bununla ilgili bir sayıyı henüz FED tarafından duymadık fakat enflasyon ile mücadele etme anlamında piyasaların tavrı bu konuda önemli rol oynayacak.

Üretim sektöründe artış sağlanamaz ve enflasyon artmaya devam ederse faiz artırımı yoluyla piyasa dengelenmeye çalışılacak fakat bunun da işe yaramadığında dünyada yaşanan krizleri daha önce görmüştük.

FED faizi ne zaman artıracak?

Daha önce yaptığımız bir haberde ünlü bir yatırım şirketinin bugün gerçekleştirilecek olan toplantıda faiz artırımı kararının çıkmayacağını yeni yılın ilk çeyreği bitene kadar bir faiz artışı beklemediklerini dile getirdiğini siz okurlarımıza iletmiştik. İlk çeyrek bilançoları ile birlikte piyasada gerçekleşecek olan hareketlilik her şeyin nihai kararını verecek. 

FED'in bugün piyasaları etkileyebilecek 2 gündem maddesi var. 

1- Powel'ın açıklayacağı metin ve piyasalar ile ilgili yaptığı yorum.

2- FED bilançosunda yer alan varlık alım hızını ne şiddetle düşürüleceğinin takviminin açıklanması.

Etiketler
Fed