Yine yüksek enflasyon tahmini

Yakın zamanda ekotürke yapılan enflasyon zam oranı yorumu bir hayli ilgi gördü. Enflasyon oranının bir hayli yükseleceği bu dönemde atılacak adımlar merak ediliyor. İşte detaylar...

Yine yüksek enflasyon tahmini

JPMorgan, Türkiye için yıl sonu politika faiz tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2 puanlık faiz indiriminden sonra Türk lirasında görülmüş olan hızlı düşüş enflasyon beklentilerine revizyonlar gelmesine de neden olarak büyük oranda bir kayba neden olmuştu. JP Morgan Türkiye’ye yönelik 2021 yıl enflasyon beklentisini yüzde 16,7’den yüzde 19,9’a yükselterek bu alandaki açıklamasını yeniledi. Yeniden yapılan açıklama da ise büyük bir tepki yağmuru oluştu. JPMorgan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Kasım ayında faizleri 100 baz puan daha düşüreceği tahmininde bulunmuştu ve enflasyon tahminini sert şekilde yükselterek yenileyip ilgileri üzerine çekti.

 Bloomberg haberinin aktardığına göre, JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci müşterilere verdiği notta ise, “Önden yüklemeli bu tür bir gevşeme, enflasyonu hızlı şekilde düşürmenin bir politika önceliği olmadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Buna ek olarak Cebeci, “Bu adımın fiyat baskılarını artıracağından endişe ediyoruz; bu yıl için enflasyon tahminimizi yüzde 19,9’a, 2022 için ise yüzde 16,4’e revize ediyoruz” ifadeleri ile gündeme damga vurdu. JPMorgan, daha önce enflasyonun 2021 sonunda yüzde 16,7 olmasını beklediği için enflasyon oranında tekrar yenileme yapması pekte şaşırılan bir durum gibi görülmüyor.

%15 faiz ön görülmüştü

Goldman Sachs ve Barclays, TCMB’nin politika faizini yıl sonunda yüzde 15’e indirene kadar faiz indirimlerinin durmayacağı, bundan sonra indirimlere ara vereceği tahmininde bulunmuştu. TCMB’nin politika faizini önce 50 baz puan düşürmesini ve iki tane 25 baz puanlık indirim yapmasını öngören Goldman Sachs, yüksek enflasyon göz önüne alındığı zaman bunun bir hata olacağına dikkat çekerek büyük bir enflasyon oranının Türkiye’yi yerinden oynatacağı düşünülüyor.

Goldman Sachs hazırladıkları analizlerde yayımladıkları raporda, “Türkiye ekonomisi için temel sorunun büyümeden ziyade yüksek ve artan enflasyon olduğunu düşünüyoruz. Bu olguyu ve enflasyonun resmi hedefin dört katı olduğunu göz önüne aldığımızda, birincil sorunun enflasyon olduğunu ve faizlerin artması gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.