Her yıl 143 milyar Euro çöpe gidiyor! Gıda israfının boyutları korkuttu...

Avrupa Birliği tarafından her yıl 153 milyon ton gıdanın israf edildiği tespit edildi. 153 milyon ton gıdanın parasal değeri ise 143 milyar euro olarak belirlendi. Gıda israfının önlenmesi için hangi önlemler kullanılmalı? Türkiye’deki her yıl ne kadar gıda israf ediliyor? İşte detaylar…

Her yıl 143 milyar Euro çöpe gidiyor! Gıda israfının boyutları korkuttu...

Dünyanın en önemli problemlerinden birisi ekonomideki eşitsizlik ve adaletsizlik olarak karşımıza çıkıyor. Kapitalist sistemin doğası gereği bir yanda açlık diğer yanda israf yaşanıyor. Avrupa Birliği’ne bağlı çevre koruma ajansları tarafından yapılan araştırmalara göre her yıl 153 milyon ton gıda israfı yapılıyor. Sadece Avrupa Birliği ülkelerini kapsayan araştırma 143 milyar euronun çöpe atıldığının kanıtı oldu. Dünyada ise her yıl 1.3 milyar ton gıda israfı yapıldığı tespit edildi. En çok gıda israfının yapıldığı ülkeler arasında Türkiye’de yer alıyor. Türkiye’de her yıl Türkiye’de ise her yıl 26 milyon gıdanın israf edildiği belirlendi. 26 milyon gıda israfının parasal değeri ise 4 milyar euro olarak hesaplandı. 

 Her yıl 143 milyar Euro çöpe gidiyor! Gıda israfının boyutları korkuttu... - Resim : 1

Türkiye’de en çok ekmek israf ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de her gün 4.9 milyon ekmek israf ediliyor. Satın alınan 3 ekmekten 1’inin israf edildiği tespit edildi. Ayrıca, 4 kişilik bir ailenin yıllık gıda israfının 2 asgari ücrete denk geldiği de belirlendi. 19 milyon ton gıdanın, satışa çıkarılmadan ve sofraya gelmeden çöpe gittiği bilgisi ise israfın boyutunu gözler önüne serdi. Gıda israfının önlenmesi sadece ekonomiye katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda iklim krizlerinin de önüne geçilmesine olanak tanıyor. Zira, çöpten yayılan sera gazının önüne geçiliyor. 

Gıda üretiminin yüzde 20’si israf ediliyor

Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yapılan gıda israfının, ithal edilen gıda ürünlerinden fazla olduğu belirlendi. Rusya ve Avrupa Birliği arasında krize neden olan buğday ihracatı dikkate alındığında gıda israfının sert etkileri ortaya çıktı. Zira, Avrupa Birliği ülkelerinin Ukranya’dan ithal ettiği buğday, israf ettiği gıda miktarının yalnızca yarısına tekabül ediyor. Gıda israfının önlenmesi için yürütülen çalışmaların başarılı olmadığı görüldü. Avrupa Birliği’nin yeni dönemde gıda israfını önlemek amacıyla daha sert tedbirler alması bekleniyor. Türkiye’de de gıda israfıyla ilgili farkındalık çalışmalarının yürütülmesi için harekete geçilecek.