Malulen emeklilik şartları nelerdir? 2022 malulen emekli maaşı ne kadar?

Pandemi dönemiyle birlikte malulen emeklilik en çok konuşulan konular arasına girdi. Malulen emekli olma hakkının şartları kadar maaş miktarıyla ilgili sorular sıkça duyulmaya başlandı. Peki, kimler malulen emekli olabilir? Malulen emeklilik için sağlık raporu nasıl alınır? İşte detaylar…

Malulen emeklilik şartları nelerdir? 2022 malulen emekli maaşı ne kadar?

Sosyal devlet anlayışının bir ürünü olan malulen emeklilik, iş kazası geçiren ve mesleki hastalık nedeniyle çalışamayan vatandaşlara tanınan bir haktır. Koronavirüsü döneminde ortaya çıkan sağlık durumları da malulen emeklilik için tanınmaya başladı. Sigortalı çalışanları kapsayan malulen emeklilik süreci hem çetrefilli hem de belirli şartlarla sınırlandırılmıştır. Malulen emeklilik hakkından SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına kayıtlı vatandaşlar yararlanabilir. Sigortalılık süresinin en az 10 yıl olması şartı bulunmaktadır. Ayrıca, prim gün sayısının da 1800 olması talep edilir. Bu şart başka birisinin bakımına muhtaç olan çalışanlar için geçerli değildir. Sigorta prim ödemesi içerisinde yaşlılık ve ölüm sigortasının da bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde malulen emekli olunamaz. 

Malulen emeklilik şartları nelerdir? 2022 malulen emekli maaşı ne kadar? - Resim : 1
Malulen emeklilik sağlık raporu başvurusu


Malulen emeklilik hakkının tanınması için en önemli şart sağlık raporunun alınmasıdır. Sağlık raporu alabilmeniz için SGK İl Müdürlükleri tarafından sevk işleminin tamamlanması zorunludur. Bir çalışan istediği zaman sağlık raporu başvurusunda bulunamaz. Bunun için SGK’nin onayının alınması ve sevk istemesi gerekir. SGK tarafından hazırlanan sevk yazısının alınması ile üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ne gidilmesi gerekmektedir. Sağlık raporu sadece belirtilen hastanelerden alınırsa onaylanacaktır. Özel bir hastaneden alınan sağlık raporu geçerli sayılmayacaktır. Sağlık raporunda ‘’en az yüzde 60 oranında çalışamaz’’ ibaresinin yer alması gerekmektedir. Lakin, sağlık raporu alınması da rağmen malulen emeklilik için yeterli olmaz. SGK Sağlık Kurulu tarafından raporun onaylanması ve çalışanın malulen emeklilik hakkından yararlanması kararı çıkmak zorundadır. 


Malulen emekli maaşı ne kadar olur?


SGK Sağlık Kurulu tarafından onaylanması halinde malulen emeklilik hakkı kazanan vatandaşların maaşları da merak konusu oldu. Malulen emekli maaşları normal maaşlara göre daha düşük olacaktır. Zira, prim gün ödeme sayısı daha az yatırıldığı için maaş hesaplamasında düşük çıkar. Malulen emeklilik hakkı kazanan vatandaşlara vergi iadesi yapılmaktadır. Ayrıca, ilgili bakanlıklar tarafından kira, gıda ve nakdi destek de sağlanmaktadır.