Ticaret Bakanlığı açıkladı: 30 bin TL’nin altı için sınırlama geldi

Ticaret Bakanlığı tarafından Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvuruların parasal sınırlamasında değişiklik yapıldığı açıklandı. İşletme ve tüketici arasındaki 30 bin TL’nin altındaki uyuşmazlıkların Tüketici Hakem Heyetine bildirilmesi kararı çıktı. Peki, Tüketici Hakem Heyetine şikayet nasıl

Ticaret Bakanlığı açıkladı: 30 bin TL’nin altı için sınırlama geldi

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununa göre işletme ve tüketici arasındaki uyuşmazlıkları çözmek amacıyla hizmet vermektedir. İlçe Kaymakamlıklarına bağlı müdürlükler tarafından tüketici hakem heyeti görevi üstlenilmektedir. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular için parasal sınır uygulanmaktadır. Bugüne kadar 8 bin 480 TL ve üstü parasal uyuşmazlıklar için tüketici heyetine başvuru yapılamıyordu. Parasal sınırın üstündeki sorunlara Tüketici Mahkemeleri tarafından karar veriliyordu. Ticaret Bakanlığı, Tüketici hakem heyetlerinin parasal sınırında değişiklik yapıldığını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 30 bin TL’nin altındaki parasal uyuşmazlıklara artık tüketici hakem heyetleri bakacak. Ayrıca, tüketicilerin başvuruları, sıra ve tarih dikkate alınmak kaydıyla en geç 6 ay içerisinde karara bağlanmak zorunda olacak.

Ticaret Bakanlığı açıkladı: 30 bin TL’nin altı için sınırlama geldi - Resim : 1
Parasal sınır aşımında feragat hakkı tanınacak


Ticaret Bakanlığı, vatandaşların şikayetlerini değerlendirerek yeni bir karara imza attı. Tüketici hakem heyetinin baktığı uyuşmazlıklarda parasal sınır nedeniyle önemli problemler meydana geliyordu. Parasal sınırdan dolayı tüketiciler haklarını Tüketici Mahkemesi’nde aramak zorunda kalıyordu. Tüketici Mahkemeleri’ndeki yoğunluk nedeniyle davaların uzaması vatandaşın mağdur olmasındaki en önemli faktör olarak kabul ediliyordu. Yeni kararla birlikte parasal sınır aşımında bile feragat hakkı tanınacak. Tüketici ve işletme, 30 bin TL’nin üzerindeki uyuşmazlık için feragat hakkına sahip olacak. Ayrıca, feragat hakkı sadece parasal sınırı aşan kısım için kullanılacak. Ticaret Bakanlığı tarafından nüfus yoğunluğu ve başvuru sayısına göre tüketici hakem heyetlerinin sayısı artırılacak. Tüketici hakem heyeti bulunmayan ilçelerde yeni heyetlerin kurulması sağlanacak.  

Tüketici hakem heyetine nasıl başvurulur?


Tüketici hakem heyeti başvuru işlemleri e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlette bulunan Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile başvuru formunun doldurulması yeterli olacaktır. Ayrıca, fiziksel başvuru için ilçe Kaymakamlıkları da ziyaret edilebilir. Başvuru işlemlerini şahıslar üstlenebileceği gibi şahıs adına avukatta gerçekleştirebilir. Tüketici hakem heyeti başvuruları yazılı olarak alınmaktadır. Başvuru formu, dilekçe ve uyuşmazlıkla ilgili belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Ticaret Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden de başvuru formu doldurulabilir. Tüketici hakem heyeti tarafından başvuru incelemesi yapıldıktan sonra 15 iş günü içerisinde taraflar bilgilendirilir. Son kararla birlikte uyuşmazlıkların en geç 6 ay içerisinde karara bağlanması şartı getirilmiştir.