Halkbank yatırımcılarına kötü haber ABD mahkemelerinden geldi

ABD'de görülen Halkbank davasında gelişmeler yaşandı. Bankanın itirazlarına karşı, davanın Başsavcısı Prelogar mahkemeye dilekçe sundu. Halkbank'ın iddialarının aksine çoğunluk hissesi Türkiye Cumhuriyeti'ne ait bankanın yargılanabileceğini belirtti.

Halkbank yatırımcılarına kötü haber ABD mahkemelerinden geldi

Halkbank'ın 13 Mayıs'ta verdiği itiraz dilekçesine karşı temyiz dilekçesini sunan New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, dilekçesinde itirazın reddedilmesi gerekliğini belirtti.

Başsavcı Elizabeth Prelogar, temyiz kabulü açısından yabancı bir kuruluş olmasının yeterli olmadığını ve yabancı devlete ait bir kuruluşun da mahkeme tarafından yargılanabileceğini belirtti.

Halkbank itirazında, hisselerin büyük kısmı Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğu için ABD'de yargılanamayacağını savunurken, uluslararası hukuk ve ABD yasalarına aykırılık gösterdiği iddia edildi.

Mahkeme kararını vermeye hazırlanıyor

ABD Anayasa Mahkemesi, daha önce New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'na itiraz dilekçesini sunması için 16 Haziran tarihine kadar izin vermişti fakat bu süre 18 Temmuz'a kadar uzatıldı.

ABD Anayasa Mahkemesi savcılığın itiraz dilekçesini inceledikten sonra karar verecek. Anayasa Mahkemesi Başsavcı Prelogar'ın itiraz dilekçesini haklı bulunursa, Halkbank'ın itiraz dilekçesi kabul edilmeyecek ve dava kaldığı yerden devam edecek. Bununla beraber Halkbank'ın itiraz dilekçesini haklı görürse dava esastan görüşülerek karara bağlanacak.

Etiketler