ECB'nin PEPP tahvil alımlarını temmuz ayından itibaren yavaşlatması bekleniyor

Avrupa Merkez Bankasının PEPP tahvil alımlarını temmuz ayından itibaren yavaşlatması bekleniyor.

ECB'nin PEPP tahvil alımlarını temmuz ayından itibaren yavaşlatması bekleniyor

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Pandemi Acil Alım Programı (PEPP) çerçevesindeki tahvil alımlarını temmuz ayından itibaren yavaşlatması ve PEPP'in Mart 2022'de sona ereceğinin sinyalini yıl sonunda vermesi bekleniyor.

Katılımcıların yüzde 60'ından fazlası ECB'nin PEPP konusunda hali hazırda belirlenmiş takvime bağlı kalacağını öngördüler. Ekonomistler, ECB'nin PEPP'i sona erdinmeden 3 ay önce piyasayı bilgilendirmesini bekliyorlar.

Ankete katılanların yaklaşık üçte ikisi ECB'nin 1,85 trilyon euro olarak belirlenen PEPP'in tamamının kullanılacağını tahmin ettiler.

Katılımcılardan 2'si PEPP'in büyüklüğünün eylül ayında artırılması gerekeceğini savunurken, üçte biri ise tüm paranın harcanmasının gerekmeyeceğini öngördüler. Görünüm için risklerin dengeli olduğunu ve ECB'nin mart toplantısından bu yana değişmediğini belirten katılımcı oranı yüzde 80 civarında oluşurken, gelecek hafta yapılacak toplantıda bir politika değişikliği çıkmayacağı beklentisi ortaya kondu.

Rabobank ekonomisti Bas van Geffen, "Gelecek hafta yapılacak toplantıda ECB, muhtemelen mart ayında alınmış kararları teyit edecek. Haziran toplantısı ise daha ilginç bir toplantı olacak. ECB, tahvil alımlarını hızlandırma kararından dönebilir." diye konuştu.

Etiketler