Euro bölgesi: Enflasyon oranları açıklandı

Euro bölgesi: Enflasyon Mart ayında bir yıl içinde yüzde 1,3 olarak doğrulandı.

Euro bölgesi: Enflasyon oranları açıklandı

BRÜKSEL (Reuters) - Euro bölgesinde enflasyon Mart ayında hizmet ve enerji fiyatlarının artmasıyla hızlandı, Eurostat'ın Cuma günü açıkladığı son rakamları doğruladı.

Tek para birimini benimseyen 19 ülkede tüketici fiyatları, iki hafta önce açıklanan ilk tahminlere paralel olarak, Şubat ayına göre yüzde 0.9 ve yıllık bazda yüzde 1.3 arttı.

Şubat ayında enflasyon yıllık bazda sadece yüzde 0,9 oldu.

Hizmet fiyatlarındaki artış genel endeksteki artışa 0,57 yüzde puan katkı sağlamış ve enerji fiyatlarının katkısı 0,43 puan olmuştur.

Gıda, alkol ve tütün fiyatlarının gelişimi 0,24 puanlık bir katkıyı temsil ediyor.

En değişken iki kategori olan enerji ve gıda dışındaki enflasyon, ilk tahminle aynı rakamlarla aylık bazda yüzde 0,8'e ve yıllık yüzde 1,0'e geriledi.

Alkol ve tütünü de dışlayan ve ekonomistler tarafından yakından izlenen daha da dar bir önlem, Şubat ayına göre yüzde 1,0 ve Mart 2020'ye göre yüzde 0,9 artarak bir yavaşlama eğilimini teyit ediyor.

Yüzde 2'nin biraz altında bir enflasyon hedefi belirleyen ancak birkaç yıldır bunu başaramayan Avrupa Merkez Bankası (ECB), olumsuz baz etkileri nedeniyle bu yıl bu eşiğin üzerinde geçici bir enflasyon dalgalanması bekliyor.

Ancak bu gelişmenin para politikasını etkilemeyeceğini garanti ediyor, uzun vadeli tahminleri enflasyonu birkaç yıldır tekrar hedefin altında veriyor.

Etiketler