Dolar kurunda son gelişmeler 15 Ağustos 2022

Dolar kurunda yaşanan son gelişmeler nelerdir? Dolar haftanın ilk iş gününde 17.94 seviyesinin üstünde güne başladı.

Dolar kurunda son gelişmeler 15 Ağustos 2022

Geçtiğimiz günlerde ABD tarafından gelen veriler dolar kurunu nasıl etkiledi? Tarım dışı istihdam verileri beklenenden iyi geldi. Enflasyon verileri ise beklentilerin altında gelmesi piyasayı biraz da olsa rahatlatmış durumda.

Dolar kurunda son gelişmeler 15 Ağustos 2022 - Resim : 1

ABD verileri rahat nefes aldırdı

Piyasaların yakından takip ettiği ABD enflasyon verileri geçtiğimiz hafta açıklandı. Tüketici fiyatları geçen ayda yıllık bazda 8.5 seviyesinde kaydedildi. Piyasaların beklentisi altında gelen enflasyon verileri rahat bir nefes aldırdı. Beklenti ise yüzde 8.7 seviyesinde olması yönündeydi.

Tüketici fiyatlarının gerileme göstermesi ABD'de üretici fiyatlarında da azalma görüldü. Geçtiğimiz ayda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 seviyesinde artış göstermesi beklenen üretici fiyatları 0,5 seviyesinde gerileme gösterdi. Haziran ayında ise fiyatlar yüzde 0,1 seviyesinde yükselme göstermişti.

Yıllık olarak değerlendirildiğinde üretici fiyatları temmuz ayında 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 9,8 seviyesinde artmış durumda. Bununla beraber üretici fiyatları pandemi başından bu yana ilk defa düşüş gösterdi.

Dolar kurunda son gelişmeler 15 Ağustos 2022 - Resim : 2

Dolar kurunda son durum

Yaşanan son gelişmelerin ardından dolar endeksi 104 seviyesine kadar gerileme kaydetti. Gelişmiş ülkelerin para biriminin karşısında değerlendirilen dolar endeksi yatak bir seyirle 105.773 seviyesinden işlem görüyor. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2.833 ile gerileme gösteriyor. ABD verilerinin beklentinin üstünde gelmesi durumunda dolar kuru dünya çapında güç kazanma ihtimali piyasaların düşünceleri arasındaydı. Dolar kurunun güç kazanması fiyat baskısını artırırken oldukça hızlı dalgalanmalara sebep olacaktı. Beklenen verilerin olumu gelmesi rahatlattı.

FED'in faiz kararı nasıl etkilenecek?

Açıklanan enflasyon verisi FED'in eylül ayında karar verilecek faiz artışında oldukça etkili olacak. FED Başkanı Jemore Powell, daha önce yaptığı konuşmasında faiz artırımı için ekonomik verilerin göz önünde bulundurulacağını söylemişti.

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler