İnşaat şirketleri şokta! Damga vergisi ödeyecekler

İnşaat şirketlerini zor günler bekliyor. Son dönemde Damga Vergisi Kanunu ödemeleri ile alakalı birçok detay var. İnşaat şirketleri çok ciddi bir vergi yükü ile karşı karşıya.

İnşaat şirketleri şokta! Damga vergisi ödeyecekler

İnşaat şirketleri son dönemde çok da alışık olmadığı bir vergi türü ile karşı karşıya kaldı. İsmail Vefa konuyla alakalı çok önemli açıklamalar yaptı. Birçok inşaat şirketinin sürpriz şekilde damga vergisi ödemek zorunda bırakıldığını söyleyen ve Vefa “İnşaat şirketleri milyonlarca liralık damga vergisi ödemek zorunda kalabilir.” ifadelerini kullandı.


Yaklaşık 5 yıl önce Damga Vergisi Kanunu gelmiş ve ciddi değişiklikler yapılmıştı. Bu sayede inşaat sektöründe çok önemli vergisel avantajlar sağlanmıştı. Bakanlar Kurulu Kararıyla (BKK) yapılan bu değişiklikler İnşaat sektörünü hem rahatlatmış hem de faaliyetlerin çok daha hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlamıştı. 2017 yılında gelen düzenleme ile birlikte birçok değişiklik meydana gelmiş ve özellikle de son dönemde inşaat şirketlerinin vergiler ile karşı karşıya kalması şok etkisi yaratmıştı.

İnşaat şirketleri şokta! Damga vergisi ödeyecekler

İstisna değil sıfır oranlı vergi

Gelen düzenleme ile birlikte inşaat şirketlerinden alınması gereken bu vergi alınmıyordu. Damga Vergisi Kanunu özelinde belgelendirilir vergilendirilecek kâğıtları belirleyen kanuna ekli 2 adet tablo bulunuyordu.  Bu gelen düzenleme ile birlikte vergi alınması arzu ediliyorsa da o işten vergiden istisna kalan bir yasal düzenleme yapılması gerekiyordu. O düzenlemede 5 yıl önce gerçekleştirilmişti. Alınan vergilerde Cumhurbaşkanlığı kararı ile onay değişikliğine gidilmiş ve bu işlemler Damla Vergisi dışında tutulmuştu.

Kanun maddesindeki ölümcül detay

Kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı inşaat sözleşmelerinde taahhüt sözleşmeden de 0 oranında damga vergisi alınıyordu. Bu anlamda bu sözleşmenin resmi şekilde yapılması gerekiyor. Damla Vergisi kanununda da özellikle resmi şekil lafı geçiyor. Resmi şekil anlamı sözleşmenin resmi memur huzurunda tapuda giden noterde yapılması anlamına geliyor. Maliye ise dışarıda hazırlığını daha sonra seni notere onaylatılan sözleşmelerde sıfır oranlı damga vergisini kabul etmiyor.


Alınan bu karar netleşmese de gelecek dönemde inşaat şirketleri planda olmayan bir vergi ile karşı karşıya kalabilir. Damga Vergisi Kanunu’nda bir takım değişiklikler söz konusu olabilir. 

Etiketler