Bakan Nebati’den önemli açıklamalar: enflasyon ve asgari ücrete dair konuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katılmış olduğu bir toplantıda hem enflasyona hem de asgari ücrete dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, turizmden, işsizliğe, IMF’den akaryakıt fiyatlarına kadar pek çok konuya da konuşmasında yer verdi.

Bakan Nebati’den önemli açıklamalar: enflasyon ve asgari ücrete dair konuştu

Tüm dünya ülkelerinde yükselen enflasyona dikkat çeken Nebati, Türkiye’de benzer bir durum olduğunu vurguladı. Tüm enflasyon koşullarına rağmen, Türkiye’nin bu zor zamanda vatandaşının yanında olduğunu sözlerine eklerken, asgari ücrette yapılmış olan zamların da bunun bir kanıtı olduğuna dikkat çekti. Enflasyon ile mücadelede önemli adımların atıldığının altını çizen Bakan Nebati, devletin tüm güçleri ile seferber olduğunu belirtti.
 
Yapılan girişimler ve çabaların sonucunda Türkiye’nin gerçek bir başarı hikayesine imza attığını konuşmasına ekleyen Nebati, istihdamda da önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti. 2022 senesinin Haziran ayı rakamlarına göre toplam istihdam sayısını 30.9 milyon olarak duyuran Bakan Nebati, tüm zorluklara rağmen gelinen bu noktanın önemini vurguladı.

Hedef rekor kırmak

Türkiye’nin her alanda olduğu gibi ihracatta da büyük bir sıçrama yaptığını belirten Bakan, ihracatta Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş rakamlara ulaşıldığını ifade etti. Bakan Nebati’nin açıklamasına göre ilerleyen süreçte daha büyük rekorların kırılması bekleniyor. Diğer yandan turizm açısından da Türkiye’yi diğer ülkelere göre avantajlı konumda değerlendiren Nebati, bu yılın sonunda turizm gelirinin 37 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini duyurdu. Diğer yandan Nebati IMF’den borç alınmadığını da dile getirdi.

Bakan Nebati

Enerji konusunda sıkıntılar devam ediyor

Bakan Nebati, ülkedeki gelişmelere rağmen can sıkıcı konuların da yer aldığının altını çizdi. Enerji konusu da bu sıkıntıların başında geliyor. İhracatta rekorlar kırılmasına rağmen, enerjide ve emtia fiyatlarında cari açığın artmasının ülke için can sıkıcı olduğunu duyuran Bakan, enerji maliyetinin yüksek olmasından da yakındı. Nebati, 2020 senesinde enerji ve petrol için ödenen tutarın 28 milyar dolar olduğunu belirtirken, bu miktarın 2021’de 51 milyar dolara, 2022 yılında ise 100 milyar dolara yükselmesine dikkat çekti. Diğer yandan Bakan Nebati, bu durum önüne geçilmesi için de bir dizi faaliyetin başladığını duyurdu. Yenilenebilir enerji ve nükleer santraller için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bakan, sahip olunan sondaj filosuyla da enerji krizine çözüm getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Enflasyon ve asgari ücret ile ilgili açıklamalar

 Enflasyon meselesinin tüm dünya için büyük bir krize yol açtığını ifade eden Bakan Nebati, Türkiye’nin de bundan nasip aldığı belirtti. Küresel olarak ekonomik dengenin bozulmasının bir zincir etkisi yarattığının altını çizen Bakan, ilerleyen zamanda fiyatlarda normalleşme beklendiğini de duyurdu. Buna örnek olarak İstanbul’da imzalanan anlaşmaya değinen Nebati, tahıl fiyatlarının önceki seviyeye yaklaştığını da ifade etti. Tahıl krizinin çözülmesinin önemli olduğunun da altını çizdi.
 
Tüm bu şartlar altında, bir yandan savaş diğer yandan pandemi gibi etmenlerin de etkisiyle bozulan ekonomik durumda dahi, vatandaşı önemsediklerine dikkat çeken Bakan Nebati, yılbaşından beri yapılan asgari ücret zamlarına dikkat çekti. Toplamda yüzde 94’ü geçen bir artış yapıldığının altını çizen Bakan, tüm kaynakların vatandaşlar için sefer edildiğini ifade etti.

Bakan Nebati’den akaryakıt eleştirisi

Pek çok şey de olduğu gibi, akaryakıt fiyatlarında da rekor yükseliş yaşandı. Bakan Nebati, petrol fiyatlarının bu hızlı yükselişine dair açıklamalarda bulundu. Tüm dünyada artan fiyatlara dikkat çeken Bakan, bunun yalnızca bir ülke sorunu olmadığına dikkat çekti. Diğer yandan benzin ve motorine zam yapıldı haberlerinin sürekli manşette olmasına tepki gösteren Nebati, motorin fiyatında düşüş olduğunda bunun sadece alt yazı geçerek duyurulmasını eleştirdi. Bakan Nebati, OECD ülkeleri arasında akaryakıtta en düşük vergi alan ülke olduklarını sözlerine eklerken, akaryakıttan alınan verginin yüzde 24 civarında olduğunu söyledi.
 
Diğer yandan enflasyonla mücadele etme sürecinde, vergilerde de önemli oranlarda düşüş sağladıklarını ifade eden Bakan Nebati, enerji fiyatlarındaki artışların, vatandaşa en düşük düzeyde yansıması için büyük çaba harcadıklarını dile getirdi. Böylece 251 milyar Türk Lirası civarındaki vergiden de feragat ettiklerini belirtti.
 
Son olarak diyaliz merkezleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, bu konuda çalışmalar yaptıklarını ve kısa zamanda bu iyileştirmelerin gerçekleştirileceğini duyurdu.

Etiketler