Türkiye Arabistan’dan 20 milyar dolarlık finansman arayışında mı?

Türkiye ekonomisinde yaşanan yüksek cari açık ve düşük rezerv sebebiyle problemler yaşanıyor. Bu durum nedeniyle hükümet yurt dışından para girişi sağlamaya çalışıyor.

Türkiye Arabistan’dan 20 milyar dolarlık finansman arayışında mı?

Middle East Eye sitesi, Türkiye'nin Suudi Arabistan ile 20 milyar dolarlık para girişi için görüşmeler yaptığını ilerdi sürdü. Hükümet, yüksek cari açık ve düşük rezerv sebebiyle zorlanıyor. Bu nedenle seçim öncesinde Rusya ve Körfez ülkelerinden para girişi sağlamaya çalışıyor.

Rusya’dan Akkuyu nükleer santrali inşaatı amacıyla ortalama 15 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanacağı iddialarının ardından Suudi Arabistan ile ilgili bir yeni iddia daha ortaya atıldı.

Middle East Eye sitesinde, Ragıp Soylu tarafından yayımlanan haberde; Türkiye’nin Suudi Arabistan’dan 20 milyar dolarlık finansman arayışı içerisinde olduğu öne sürüldü. Söz konusu habere göre, 20 milyar dolarlık para girişi için Suudi Arabistan ile teknik olarak görüşmelerin sürdüğü bilgisi bir Hazine yetkilisi tarafından da doğrulandı. Üstelik hazine yetkilisinin, Rusya’dan şimdiye kadar 7 milyar dolarlık giriş olduğunu söylediği aktarıldı. Bununla birlikte haberde, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden de aynı tutarlarda para girişi için Ankara’nın arayış içinde olduğu belirtildi. Üstelik bu haber iki Türk kaynağa dayandırılarak aktarıldı.

Türkiye Arabistan’dan 20 milyar dolarlık finansman arayışında mı? - Resim : 1

Veliaht Prens Selman haziranda Ankara’ya gelmişti

2 Ekim 2018 tarihinde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmesi ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmiş. Bu olay karşısında Suudi Arabistan Türkiye’ye ticari boykot da başlatmıştı.

Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Nisan 2022’de Suudi Arabistan’a gitmiş. Bu ziyaret sonrasında da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da 22 Haziran 2022’de Ankara’yı ziyaret etmişti.

Etiketler