Almanya’dan oğlum gelecek yalanına artık son! 1 yıllık kiranızı geri alabilirsiniz

Son zamanlarda yaşanan kiralarda meydana gelen artış sebebiyle ev sahipleri türlü bahanelerle kiracıları çıkararak evlerini yeniden kiraya vermek istiyor. Çeşitli bahanelerle kiracısını çıkaran ev sahiplerinin vay haline! Kiracılar istedikleri zaman 1 yıl boyunca ödedikleri kirayı geri alabilirler.

Almanya’dan oğlum gelecek yalanına artık son! 1 yıllık kiranızı geri alabilirsiniz

Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren karar geldi. Bildiğiniz gibi zaman zaman hem kiracı hem de ev sahibi arasında bazı zaman tartışmalar olabilir. Bu tartışmalar neticesinde Türkiye genelinde genelde ev sahibi haklı çıkarak kiracıyı evden çıkarır. Fakat devlet yanında kiracının da ev sahibinin de ayrı ayrı hakları bulunmaktadır. İşte, kiracının ve ev sahibinin hakları…

Almanya’dan oğlum gelecek yalanına son!

Ev sahibi kiracı

Günden güne artış gösteren kira sebebiyle ev sahipleri genelde hali hazırda bulunan kiracısını çıkararak ev kiralarına zam yapıp yeni kiracıya vermektedir. Hukuki olarak bahanelerle evden çıkarılan kiracıların bazı hakları bulunmaktadır. Hukuka göre ev sahibiniz size Almanya’dan oğlum gelecek, kızım taşınacak, annem babam yaşayacak diyerek sizi evden çıkarması ve böyle bir durum gerçekleşmemesi halinde ev sahibinizden hukuki yollarla 1 yıl ödediğiniz kiranızı geri alabilirsiniz.

Avukat Sinan Bora tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada:

Oturduğunuz evin ihtiyaç halinde tahliye edilmesi durumunda Türk Borçlar Kanununun 355. Hükmü gereği evin eski kiracıdan başkasına kiralanması 3 yıl süreyle yasaklanmıştır. Bu gibi durumlarda ya da bahaneyle evden çıkarılma durumunda ev sahipleri evlerinden çıkardıkları eski kiracısına son yıl aldıkları 1 yıllık kira bedelinden az olmayacak şekilde tazminat ödemesi yaparlar. Bunun yanı sıra Türk Ceza Kanununun 237. Maddesinde düzenlenen kurala göre fahiş fiyatta zam yapan ev sahipleri ve emlakçılar hakkında suç duyurunsa bulunabilir.

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Kiracının oturduğu evin satılması durumunda yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini talep edebilir. Bu kapsamda yeni ev sahibi evi satın aldıktan hemen sonra kiracıyı uyararak evin tahliyesi için 6 ay hak tanır. Bu durumda kiracının maksimum sürede evi tahliye etmesi gerekir. Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı da bulunur. Eğer kiracı ev sahibinden habersiz evde tadilat gerçekleştirir, uyuşturucu ticareti veya fuhuş gibi yüz kızartıcı eylemler gerçekleştirirse evin tahliye edilmesini talep edebilir.

Kiracı eğer kira bedelini düzenli ödemezse ve aynı yıl içerisinde iki kez kira bedelini ödemezse ev sahibi ihtarname göndererek ev sahibini evden çıkarma hakkına sahiptir. Yapılan sözleşme devam ettiği sürece ev sahibi kiracıyı istediği zaman evden çıkarma hakkına sahip değildir. Ev sahibinin haklı gerekçesi varsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir daha sonra ikinci ihtarname çekilir eğer ev sahibi iki ihtarnameye de uymazsa ev sahibi kiracı için tahliye kararı çıkartabilir.