ABD Senatosu, borç limitinin 2.5 trilyon dolar artırılmasını onayladı

ABD'de federal hükümetin borç limitini 2.5 trilyon dolar artırmaya ilişkin yasa tasarısına ABD Senatosundan onay geldi.

ABD Senatosu, borç limitinin 2.5 trilyon dolar artırılmasını onayladı

Birkaç aydır ABD Kongresi'nin gündeminde olan borç limitinin artırılmasına yönelik yasa tasarısı Senato'da 49'a karşı 50 oy ile kabul edildi.

ABD Senatosu, borç limitinin 2.5 trilyon dolar artırılmasını onayladı - Resim : 1

Tasarı bundan sonra Temsilciler Meclisi'nde değerlendirilecek. Bu tasarıyla borç limitinin 2023 yılına kadar yeterli olacak şekilde 2.5 trilyon dolar artırılacağı düşünülüyor.

Hükümetin borç limitine ulaşmasına kısa bir süre kalmışken Senato'dan onay olan tasarı, Temsilciler Meclisi'nde de onaylanırsa borç limitini yaklaşık olarak 31.4 trilyon dolara çıkaracak ve ülkenin temerrüde düşmesine engel olacak.

ABD hükümeti, borç limiti kriziyle karşı karşıya

ABD Senatosu, borç limitinin 2.5 trilyon dolar artırılmasını onayladı - Resim : 2

ABD'nin federal hükümeti, tarihi bir temerrüde neden olabilecek 28.9 trilyon dolarlık borç limitine ulaşma riskiyle karşı karşıya. 

Borç limiti, ABD hükümetinin borçlarını ödemek için ödünç alabileceği para miktarının üst sınırını temsil ediyor. 

Borç limiti için belirlenen süre 1 Ağustos tarihinde ABD Hazine Bakanlığı, hükümetin ödemelerine devam edebilmesi için 'olağanüstü tedbirler' almaya başlamıştı.

ABD Senatosu, borç limitinin 2.5 trilyon dolar artırılmasını onayladı - Resim : 3

ABD Başkanı Joe Biden da ekim ayında hükümetin temerrüde düşmesine engel olmak için hazırlanan borç limitinin kısa süreliğine artırılmasına ilişkin yasa tasarısını onaylamıştı. Biden'ın onayı ile yasalaşan tasarı, borç limitinin 480 milyar dolar artırılmasını sağlamıştı. Bu sayede borç limiti 28.4 trilyon dolardan 28.9 trilyon dolara yükselmişti.

Borç limitinin artırılması amacıyla pek çok kez Kongre'ye çağrıda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen son olarak ABD'nin borç limitine 15 Aralık tarihinde ulaşacağını öngördüğünü söylemişti.

Etiketler