Yeni haftada piyasalar hangi verileri takip edecek?

Yeni haftada Türkiye'de takip edilecek en önemli veriler GSYH ve enflasyon olacak.

Yeni haftada piyasalar hangi verileri takip edecek?

Önümüzdeki hafta Türkiye'de takip edilecek en önemli veriler GSYH ve enflasyon olacak.

Yurt dışına bakıldığında ise Almanya'da enflasyon, ABD'de iş gücü ve tüm ülkelerin PMI verileri öne çıkan başlıklar olacak.

Moody's, piyasalar tarafından merakla beklenen Türkiye raporunu yayınlayacak.

31 Mayıs Pazartesi

10.00 - TÜİK, yılın ilk çeyreğine yönelik GSYH rakamlarını açıklayacak. Yine bu saatlerde TÜİK motorlu kara taşıtları verilerini de yayınlayacak.

Türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9, yılın tamamında yüzde 1,8 oranında büyüme kaydetmişti.

Yeni haftanın ilk gününde yurt içinde bir diğer önemli gündem maddesi Kabine toplantısı olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kademeli normalleşme takvimini açıklarken, yasakların kalkacağı tarih olarak 1 Haziran'ı göstermişti. Kabine'nin iki haftanın ardından toplanarak kademeli normalleşmeye ilişkin yeni adımlar atması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Yunanistan temasları da yakından izlenecek.

Günün erken saatlerinde;

02.00 - Asya piyasalarında Güney Kore sanayi üretim verileri,

02.50 - yine Japonya'dan gelecek sanayi üretim rakamları,

04.00 - Çin'de NBS Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

12.30 - Almanya'dan gelecek enflasyon verileri, Avrupa'nın en önemli gündem maddesi olacak. Almanya'da nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0,7, yıllık olarak ise yüzde 2,0 oranında yükselmişti. İspanya, Portekiz, Slovenya, İtalya tüketici fiyatları da takvimde yer alıyor.

12.00 - OECD'nin 37 üye ülkeye yönelik tahminlerini içeren "Ekonomik Görünüm Raporu" açıklanacak.

ABD ve İngiltere piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacaklar.

1 Haziran Salı

Yeni ayın ilk günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri açıklanacak. İSO İmalat Sektörü PMI nisan ayında 50,4 olmuştu.

Her ayın ilk günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan ve Türkiye enflasyonu için öncü verilerden biri kabul edilen İstanbul perakende ve toptan fiyatlar verileri yayınlanacak.

İstanbul'da nisan ayında perakende fiyatları aylık yüzde 1,01, yıllık yüzde 16,34 oranında yükseliş kaydetmişti.

Günün erken saatlerinde Avustralya Merkez Bankası (RBA) faiz kararını açıklayacak. RBA'nın son 5 toplantısında yüzde 0,10 seviyesinde tuttuğu faizi bu toplantıda da değiştirmesi beklenmiyor.

Yurt dışında da her ayın ilk günü olduğu gibi İmalat Sektörü PMI verileri gelecek. Asya'dan başlayıp Amerika'yla bitecek şekilde sırasıyla 37 ülke için PMI verileri açıklanıyor olacak.

10.55 - Avrupa'da; Almanya iş gücü verileri, Euro Bölgesi tüketici fiyatları ve işsizlik oranı verileri takip edilecek.

ABD'de

17.00 - PMI verileri hariç inşaat harcamaları,

17.30 - Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi,

23.30 - API petrol stokları verileri izlenecek.

15.00 - Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, yeni ABD Yönetimi, Brexit ve 2021 yılının ilk 6 ayını değerlendirecek.

OPEC ve OPEC dışı bakanlar toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleşecek.

18.00 - İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey, iklim değişikliği ve bankanın rolü üzerine değerlendirmelerde bulunacak.

2 Haziran Çarşamba

14.00 - Yurt içinde piyasaları sakin bir gün bekliyor. Sadece, TCMB finans dışı firma net döviz pozisyonu verileri açıklanacak.

11.00 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P,  saat 11.00 - 14.00 arasında "BDT ülkeleri ve  Türkiye'de İslami Finansman ve Sukuk piyasalarında Sürdürülebilir Kalkınma için Etkin Araçlar" konulu webinar düzenleyecek.

15.15 - ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verilerinin öncü göstergesi kabul edilen ADP özel sektör istihdam verileri yayınlanacak. ADP özel sektör istihdamı nisan ayında 742 bin olarak açıklanmıştı.

ABD'de ayrıca,

14.00 -  MBA mortgage endeksi,

17.30 - Dallas Fed Teksas Hizmet Sektörü Aktivite Endeksi takip edilecek veriler arasında olacak.

09.00 - İngiltere'de mortgage ve tüketici kredileri,

12.00 - Euro Bölgesinde üretici fiyatları, Avrupa tarafında takip edilecek veriler olarak gündemde bulunuyor.

İngiltere 10 ve 25 yıl vadeli, Almanya 5 yıl vadeli ihalelere çıkacak.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) yönetim kurulu üyesi Seiji Adachi (04.30), Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker (19.00) konuşma yapacak yetkililer olacak.

21.00 - ABD'de 'Bej Kitap (Beige Book)' raporu açıklanacak.

3 Haziran Perşembe

10.00 - Yurt içinde, yeni haftanın en önemli ikinci verisi olan enflasyon açıklanacak. TÜİK tarafından açıklanacak olan tüketici fiyatlarında nisan ayında aylık yüzde 1,68, yıllık yüzde 17,14 artış görülmüştü.

10.00 - TÜİK yurt içi üretici fiyatlarını da duyuracak.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka  istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak takip edilecek.

BDDK ayrıca nisan ayına ve ilk 4 aya yönelik bankacılık sektörü rakamlarını da duyuracak. Bankacılık sektörü geçen yılın ilk 4 ayında 19,65 milyar TL, bu yılın ilk çeyreğinde ise 16,01 milyar lira kâr açıkladı.

ABD'de,

14.30- Challenger işten çıkarmalar,

15.30 - işsizlik başvuruları, tarım dışı verimlilik,

16.45 - Hizmet Sektörü PMI,

17.00 - ISM Hizmet Sektörü PMI,

17.30 - doğal gaz stokları,

18.00 - DOE petrol stokları verileri, açıklanması beklenen önemli maddeler arasında bulunuyor.

Global piyasalarda Hizmet Sektörü PMI Endeksleri izlenecek.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan (01.05), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Direktörü Sarah Breeden (11.30), BoE Başkanı Andrew Bailey (19.00) ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker (20.50) konuşma yapacaklar.

4 Haziran Cuma

10.00 - Haftanın son gününde TCMB tarafından bir gün önce açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporu yayımlanacak. TCMB her zaman olduğu gibi enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmede bulunacak.

14.30 - TCMB ayrıca Reel Efektif Döviz Kuru verilerini açıklayacak. TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru nisan ayında 62,29 düzeyinde açıklanmıştı.

Standard and Poors'un bir önceki hafta açıkladığı raporun ardından, bu kez Moody's'ten Türkiye raporu beklenecek. Moody's Türkiye için kredi notunu "Negatif" görünüm ile "B2" seviyesinde tutuyor.

ABD'de haftanın en önemli verisi olan iş gücü verileri açıklanacak. Ülkede tarım dışı istihdam geçen ay beklentilerin altında 266 bin artış göstermiş, işsizlik oranı yüzde 6,1 olmuştu.

ABD'de ayrıca,

17.00 - fabrika siparişleri,

20.00 - Baker Hughes sondaj kule sayıları verileri açıklanacak.

12.00 - Euro Bölgesi perakende satışları da piyasaların takip edeceği veriler arasında yer alıyor.

G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları sanal bir toplantıda bir araya gelecekler.

Etiketler