Yalan indirimlere son! Sahte indirim ile dikkat çekmek artık yasak

İndirim kisvesi altında yapılan yanıltıcı reklamlar için yeni koşullar belirlendi. Yeni sistemde bir ürünün indirim yüzdesi, son 30 günün dip fiyatına göre esas alınacak.

Yalan indirimlere son! Sahte indirim ile dikkat çekmek artık yasak

Ticaret Bakanlığı, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde revizyona gittiğini açıkladı. İndirimli malların satışında müşterinin dikkatini çekmek için kullanılan uygulamalarda değişime gidildi.

Ürün ya da hizmet fark etmeden tüketicinin satın alma alışkanlıklarına göre kişisel verilerin analizi ile birlikte fiyatların şahsi olduğu kabul gördü.

Son 30 günün dip fiyatı esastır!

Yeni yönetmeliğe göre alınan kararlar şöyle, bir ürün hizmet veya satılan malın indirimli fiyatının açıklanması sürecinde indirim uygulandığı dile getirilen tarihi referans alarak geride kalan 30 gün boyunca ürünün fiyatı incelenir. Son 30 gün içerisinde ürünün fiyatı en ucuz ne kadar ise referans fiyatın o olmasına karar verilmiştir. İndirimli fiyat daha önceleri o dönemin zirve fiyatı olarak gösterilebiliyor ve aslında olmayan indirimler yaşanabiliyordu.

Yeni dönemle birlikte tüketiciyi koruma hedefleniyor. Örneğin bi kredili işlem ya da hizmet sağlandığı takdirde geri ödemesi sağlanacağı döneme dair vade, vade sayısı, faiz oranı ve geri kalan tüm bilgilerle ilgili olarak bilgilendirme metni belirgin şekilde gösterilecek. Hatta bu bilgilendirme metni ile ilgili olarak verilen reklama görünebilir şekilde bilgi metninin dışında bir de link çıkışı verilecek.

Son olarak artık reklam ya da sponsorlu içeriklerde bu ürününü reklamı yapıldığı ya da sponsorlu bir ürün olduğunun bariz şekilde belirtilerek yayınlanmasına karar verildiği açıklandı.

Satın alanlar ürünü değerlendirecek

Online ortamlarda ya da ilgili satış bölgelerinde bir ürün, hizmet ya da herhangi bir şeyin satışından sonra ilgili ürüne dair yorumlamayı sadece ürünü, hizmeti satın alan gerçekleştirebilecek. Ürünle ilgili belirgin bir yere link çıkışı sağlanacak ve ürünü değerlendirebileceği bir açılabilir pencere yerleştirilecek. Bu değerlendirme ve yorumlar ise yine belirgin şekilde gösterilerek yayınlanmaya devam edilecek.

Yapılan yorumların yayınlaması için en geç 72 saat süre tanınacağı gelen bilgiler arasında ve bu süreç içerisinde satıcının yapılan yorumlara cevap verme hakkı da aynı şekilde 72 saat olarak belirlendi. Negatif ve kötü yorumları 72 saat içerisinde alıcının şikayetlerinin giderilmesi durumunda yayınlanmasına gerek kalınmayacağı da bildirildi. 

Etiketler