Yeni tarife ile elektrik faturaları ne kadar gelecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün kabine toplantısı sonrasında açıkladı. Yeni tarife ile birlikte artık günlük 5 kW, aylık ise 150 kW sınırı değiştirildi.

Yeni tarife ile elektrik faturaları ne kadar gelecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün açıkladığı yeni elektrik faturası tarifeleri ile birlikte vatandaşın cebi azıcık rahatlayacak gibi duruyor. 

Yılbaşından itibaren yeni uygulamaya geçilmiş ve günlük 5, aylık 150 kW sistemine geçilmiş ve bu rakamların üzerine çıkılması halinde elektrik faturalarında uygulanan birim fiyata ekstra zam gelmişti.

Bu uygulamanın basit ve günlük kullanım sonucunda bile fazladan faturaların gelmesi ile birlikte sosyal medyada infial etkisi yaratmıştı. Gelen tepkilerin ardından konu üzerinden çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni elektrik uygulamasını açıkladı

Geçtiğimiz ayda geçilen sistemin yeni düzeni belli oldu. Günlük 5 kW olan sınırı olan limit 7 kW seviyesine çıkartıldı. Bunun dışında aylık 150 kW olan üst limit ise 210 kW seviyesine çıkartıldığını duyurdu. 

Yeni uygulamada faturaları ne kadar etkileyecek?

Yeni gelen elektrik faturası uygulaması faturalara nasıl yansıyacak? 210 kilovat elektrik harcaması yapan bir hanenin yeni yılda gelen uygulama ile birlikte ödediği fatura günlük limitin ekstra aşımlarına göre ortalama 329 lira ödemesi gerekiyordu. 

Cumhurbaşkanının açıkladığı kararla birlikte artık 150 kW sınırı 210 kW'ya çıkartıldığını açıklandı. 

Bu karara göre Ocak ayında yürürlüğe giren uygulamada ödenecek tutardan 42 lira daha az bir ödeme tutarı ortaya çıkacak ve 287 lira ödenmesi gerekecek.

Kimi vatandaş yeni kararı müjdeli bir haber edasıyla karşılarken kimi vatandaşın ise tepkisi pekte dinmiş değil. Geçtiğimiz ayda karşılaştıkları faturalardan çok büyük dert yanan vatandaşlar, kademeli elektrik faturası sistemine ise şiddetle karşı çıkıyor. Mevsim normallerinden çok daha soğuk geçmesinden dolayı elektrikle ısınma sağlayan vatandaşların durumdan çok ağır etkilendiği ve kiralarını ödeyemeyecek durumda olduklarını dile getirdiler. 

Kademeli elektrik faturası sisteminin çevreci bir tavır sergilediğini ve israf tüketiminin önüne geçmesi için güzel bir çalışma olduğu konusunda herkesin hem fikir olmasına rağmen konulan kota ve yapılan zammın çok ağır olduğunu düşünen vatandaşlar ise bir hayli fazla. 

Daha önce BirBorsa üzerinde yaptığımız basit bir hesap ile sıradan bir evin ısınma ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışması 150 kW elektrik tüketiminin üzerine çıkıyordu. Yani israf edilmemesi gerektiği düşünülen elektriği gerektiğinden fazla kullanmak bir kenara sıradan kullanımda bile zamlı tarifeye maruz kalınıyordu..

Yeni uygulama ile birlikte az da olsa rahat bir nefes alan vatandaşların Şubat ayı elektrik faturası merakla bekleniyor.

Etiketler