Yabancı yatırımcı sayısı düşerken yerli yatırımcılar borçlanarak borsaya giriyorlar

Yabancı yatırımı sayısı düşerken, yerli yatırımcılar borçlanarak borsaya giriyorlar. Peki hangisi daha mantılı hareket ediyor? Borsanın son durumu ne? İşte detaylar...

Yabancı yatırımcı sayısı düşerken yerli yatırımcılar borçlanarak borsaya giriyorlar

Yabancı yatırımcılar borsadan uzaklaşırken, yerli yatırımcıların ilgisi ise giderek artıyor. Ancak gelen yatırımcılar ise borçlanarak piyasaya giriyorlar.


2019 yılından 2022’ye kredili işlemler 2.8 milyar TL’den 13.7 milyar TL’ye sıçradı!

Türk lirasının değerinin büyük bir hızla erimesi ve hisse senetlerinin de enflasyondan korunma aracına evrilmesi, yabancı yatırımcıların ilgisini yok ederken, yerli yatırımcıların ilgisiyle Borsa İstanbul yukarı seviyelere çıkıyor.


Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun sunduğu bilgilere göre, 2021 yılı Aralık ayı itibarıyla 2 milyon 342 bin Borsa İstanbul yerli yatırımcı varken; altı ay sonra bu sayı yaklaşık olarak 153 bin yükselerek, 2022 Haziran tarihinde 2 milyon 495 bine yükseldi.

Yabancı yatırımcı sayısı düşerken yerli yatırımcılar borçlanarak borsaya giriyorlar


Türkiye eksi reel faizde dünya şampiyonu!

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından düzenlenen 2022 Haziran ayı raporuna göre; %44.2 seviyesinde arttı ve haziran ayı sonu itibarıyla 756.5 milyon liraya ulaştı. Artan yerli yatırımcı ilgisi ise ekonomi yönetimi politikalarının Türkiye’yi eksi anlamda reel faizde dünya şampiyonu yaptı. Fakat yerli yatırımcı sayısı yükseldikçe kredili hisse senedi alım işlemlerinde de %390 seviyesinde bir artış gözlemlendi.


Kredili işlemlerde patlama! finansal okuryazarlığı düşük ve kredili işlem yapan yatırımcılar büyük kayıplar yaşıyorlar!

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin raporuna göre kredili işlemlerde de büyük artış görüldü. 2019 Aralık ayı itibarıyla kredili işlem yapan kişi sayısı 11. 895 ve kullanılan kredi stoku 2. 8 milyar lira iken; 2022 Mart ayında ise bu sayı 32. 823 kişiye yükseltirken kullanılan kredi stoku ise 13. 7 milyar liraya ulaştı. Ancak ekonomistler, finansal okuryazarlığı yetersiz ve kredili işlem yapan yatırımcıların büyük oranlarda zarara uğradıklarını belirtiyorlar.


Yabancı yatırımcılar hisselerini Türk hisse senetlerinden çekerken, yerli yatırımcılar ise kredili işlemlerle piyasaya yatırım yapıyorlar. Borsanın yönünün aşağıya dönmesiyle beraber de piyasadaki en büyük zararı kredili işlemler yapan yatırımcılar görüyorlar. Oysa kredilerin maliyetleri %20 ve bu seviyeye yakın ise bugün alınan hisselerin en alt seviyede %20’den fazla ralli yapmasına inanılıyor olması gerekiyor. Aksi takdirde yatırımcılar büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar.

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler