Uygulamaya özel entegre devre (ASIC) nedir?

Uygulamaya özel bir entegre devre veya kısaca ASIC, uygulamaya özel bir entegre devredir. Mikroçipler Bitcoin madenciliğinde kullanılır.

Uygulamaya özel entegre devre (ASIC) nedir?

ASIC nedir?

ASIC, Bitcoin gibi çalışma kanıtı kripto para birimleri madenciliği için özellikle uygun olan belirli bir grafik kartı türüdür.

Bazı durumlarda, genel amaçlı bir CPU'nun gerektireceği finansal ve hesaplamalı çabayı gerektirmeyen basit hesaplama görevleri vardır. Bunun yerine, bir ASIC çok daha basit ve daha verimli bir alternatif olarak kullanılabilir (hem maliyet hem de enerji açısından).

ASIC'ler ve kripto para birimleri

Kripto para birimleri dünyasında, terim genellikle belirli madencilik donanımını ifade etmek için kullanılır. Bu donanım, yalnızca Bitcoin (veya diğer kripto para birimleri) "madencilik" amacıyla geliştirilmiştir. Ancak ASIC madencileri ile etkin bir şekilde madencilik yapılamayan madeni paralar var. Bu tür kripto para birimlerine ASIC dirençli denir.

Kısacası madencilik, madencilerden biri geçerli bir hash çıktısı üretene kadar çeşitli hash fonksiyonlarının yerine getirilmesinden oluşan bir süreçtir. Geçerli bir hash bulan madenci bunu çalışmasının kanıtı olarak kullanır, bu da ona bir sonraki işlem bloğunu doğrulama ve blok ödülünü alma hakkı verir.

ASIC'ler oldukça verimli olabilse de, belirli bir kullanım durumuyla sınırlı olmaları, onları başka hiçbir şey için tamamen işe yaramaz hale getirir. Ayrıca, kripto para alanındaki sürekli teknolojik gelişmeler, eski tasarımları hızla tamamen kârsız hale getiren yeni ASIC modellerini de beraberinde getiriyor.

ASIC'ler aracılığıyla madencilik gücünün merkezileştirilmesi konusunda da hararetli bir tartışma var. Bir yandan, blok zincirlerini güvence altına almak ve doğrulamak için çok ihtiyaç duyulan hash gücünü sağlarken, diğer yandan, kurmak ve kurmak için binlerce ASIC satın alabilecek birkaç madencilik şirketinin elinde madenciliğin gücünü merkezileştirirler. büyük maden çiftlikleri ve maden havuzları işletmek.

Etiketler