UBS Türk lirası raporlarına son verdi

UBS, yaptığı resmi açıklama ile Türk lirasıyla ilgili rapor planlamalarını durdurduğunu, bundan sonra Türk lirasıyla ilgili herhangi bir rapor yayımlamayacaklarını belirtti.

UBS Türk lirası raporlarına son verdi

UBS, yaptığı resmi açıklama ile Türk lirasıyla ilgili rapor planlamalarını durdurduğunu, bundan sonra Türk lirasıyla ilgili herhangi bir rapor yayımlamayacaklarını belirtti.

Yapılan resmi açıklamada Türk lirasıyla ilgili yayımlanan tavsiye raporlarının yatırımcılar tarafından dikkate alınmaması da ayrıca istendi. Türk lirası özelinde gerçekleştirilecek yeni raporların yayımlanmayacağını ve geçmişte yayımlanan raporların dikkate alınmaması gerektiğini ise UBS Analisti Tilmann Kolb açıkladı.

Son olarak geçtiğimiz Kasım ayı Türk lirası hakkında rapor yayımlayan UBS analisti Kolb, yayımladığı raporda TL'nin yaşadığı değer kaybının enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını ve bundan dolayı daha fazla değer kaybı ihtimalini görmezden gelemediklerini vurgulamıştı. Tilmann Kolb, "Mevcut tahminlerimiz politika yapıcıların para birimindeki değer kaybına tepki vereceği faraziye dayalı. Buna karşılık olarak mevcut politikaya bağlılığı devam ettirebilir. Bu da değer olarak daha fazla kayba neden olabilir” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca Kolb, Dolar/TL'nin 2022 yılının ilk çeyreğinde 10,2'ye 2022 yılının sonunda ise 10,8'e ulaşmasını beklediklerini ifade etmişti.

UBS, Kasım ayından önce ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile ilgili 5 Ekim tarihinde farklı bir rapor daha yayımlamıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası beklentileri ile ilgili yayımladığı raporda UBS, TCMB’nin 2021 yılının sonuna dek 50 baz puanlık bir faiz indirimine daha giderek faizleri yüzde 17,50’ye çekmesini umduklarını belirtmişti.

Parasal gevşeme Eylül ayına dayanıyor

Merkez Bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ilk parasal gevşeme hareketleri ise Eylül ayında başlamıştı. Parasal gevşeme planları ile hareket eden TCMB, Eylül ayında 100 baz puanlık bir faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 19’dan 18’e düşürmüştü.

Bu süreçte Dolar/TL her geçen gün yükseliş gösterirken Kasım ayında gerçekleşen 200 baz puanlık faiz indiriminin ardından TL ayı yüzde 40'a dayanan kayıpla kapatmıştı. Doların yükselişi ise Eylül ayında 8,30 bantlarında gezerken Kasım ayında ise 13 seviyelerine ulaşmıştı.

Yabancı kaynakların swap'ları gerilemeye devam ediyor

Yaşanılan bu hareketli süreçle birlikte yabancıların TL bazlı varlıklarını elden çıkarma eğilimi 3 Aralık haftasında da devamlılık göstermişti. Merkez Bankası ve BDDK verilerine dayanarak hesaplanan son rapora göre yabancıların Türk menşeli bankalar ile yaptığı TL swap miktarı 2 milyar dolardan 2,9 milyar dolara hareket etti. Bu gelişmelerle birlikte son 13 haftada yaşanan çıkış ile total swap pozisyonu 10,6 milyar dolara ulaştı. 19 Mart tarihlerinde ise yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyelerinde yer alıyordu.

Etiketler