Kahve fiyatlarına yüzde yüz zam geldi

Türk kahvesinin kilosu bundan 3 ay önce sadece 50 lirayken, şuanda 120-130 lira, filtre kahvenin kilosu 70 lirayken, şuanda 120 liraya satılıyor. 

Kahve fiyatlarına yüzde yüz zam geldi

Pandemi başlangıcından itibaren bir çok ürüne yüzde yüzün üzerinde zam geldi. Bu ürünlerden biri de kahve. Sebebi ise malum, Brezilya. Brezilya'da yaşanan olumsuz hava koşulları ve pandemi sebebiyle kahve fiyatları son birkaç yılda yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi. Türk kahvesinin kilosu bundan 3 ay önce sadece 50 lirayken, şuanda 120-130 lira, filtre kahvenin kilosu 70 lirayken, şuanda 120 liraya satılıyor. 

Brezilya başta olmak üzere pek çok kahve üreticisi ülkede don ve olumsuz hava koşulları sebebiyle kahve üretimi azaldı, haliyle talep de düşmeyince kahve fiyatları artmaya başladı. Şuanda en kalitesiz Türk Kahvesinin kilosu bile 100 lira civarında seyrediyor. Filtre kahvenin kilosu 120-130, espresso kilogram fiyatı ise 120-200 lira civarında.

Kahve Fiyatları, Kafelere de Yansıdı

Dünyaca ünlü Starbucks firmasın şubelerinde geçen yıl 8.50 TL'ye alabildiğiniz küçük boy bir filtre kahve şuanda 10,75 TL'ye satılıyor.  Kahve fiyatlarındaki artış, kafede içtiğimiz kahvelere paralel bir şekilde yansımamasının en büyük nedeni, kahve maliyetlerinin satış fiyatından epey az olması. Örneğin küçük boy bir filtre kahvede 15 gram kahve var, bu da yaklaşık olarak 1,70 TL maliyet anlamına geliyor. Geçen sene küçük bir filtre kahvenin, çekirdek kahve maliyeti 1 lira civarındayken, şuanda 1,70 TL'ye çıkmış durumda. Yakın zamanda özellikle talebe bağlı olarak ciddi bir kahve zammı bekleyebiliriz.

Kahve Zamları Devam Edecek

Kahve fiyatlarındaki artışın tek nedeni elbette olumsuz hava koşulları ve pandemi değil. Ayrıca döviz kurundaki yükseliş de kahve fiyatlarını etkiledi. Kahvenin neredeyse tamamı dolarla geliyor, haliyle dolardaki yükseliş anlık olarak kahve fiyatlarına yansıyor. Kafelerde kahve maliyeti ile kahve satış fiyatı arasında fark olduğu için genellikle bu zamlar müşteriye yansıtılmıyor, fakat artış devam ederse, kafedeki fiyatlarda da yüzde 50'yi bulabilen zamlar bekleyebiliriz.

2022 için açıklanacak asgari ücretin de talebi ciddi oranda artıracağı biliniyor. Asgari ücrete yapılacak yüksek oranda  zam, kafedeki kahve fiyatlarını ciddi oranda artırabilir. Şuanda pek çok kafe, müşteri azalmasın diye kahvelerine fazla zam yapmıyor, fakat maaşlardaki artış ile müşteriler çoğalmaya başlayacak ve kafedeki kahve fiyatları artacak.

Yorumlar