Döviz mevduatlarındaki rekor artış 2001 seviyesini geçti!

Döviz mevduatlarındaki rekor artış ile ilgili son durum nedir , gelişmeler ne yönde ? Merkez Bankasından edinilen verilerin ışığında 3 Aralık haftasında döviz mevduatları 230.9 milyar dolar seviyesine kadar ulaştı. Bununla birlikte 2001 krizindeki mevduat oranı aşılmış oldu.

Döviz mevduatlarındaki rekor artış 2001 seviyesini geçti!

Döviz mevduatlarındaki rekor artış ile ilgili son durum nedir , gelişmeler ne yönde ?

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının payı rekor seviyeye yükseldi 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan alınan verilerin ışığında 3 Aralık haftası itibariyle yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 1.1 milyar düşüşle 230.9 milyar dolar seviyesinde şekilleniyor.

Döviz mevduatlarının toplam mevduatlar içerisindeki payı yüzde 62.2 ile rekor seviyeye yükseldi. Son olarak 2001 yılı Ekim ayında döviz mevduatlarının payı yüzde 61.5 seviyesini görmüştü.

Döviz mevduatı nedir?

Döviz mevduatı hesabı, TL ya da herhangi bir birikimini vadeli ya da vadesiz şekilde dövize çevirmek isteyen yatırımcılar tarafından kullanılan bir mevduat türüdür. Bu hesap türü ülkemizde daha çok Dolar ve Euro cinsinden açılıyor.  

Döviz mevduatı hesabının da diğer mevduat ürünlerinde olduğu gibi vadeli ya da vadesiz olarak açmak için seçenekleri mevcuttur. Vadeli mevduat hesabı taahhüt edilen süre boyunca vadeli hesaptaki dövize dokunmama garantisi veriyor ve vade bitiminde kararlaştırılan faiz oranında ekstra döviz hesabınıza eklenir. 

Merkez Bankası döviz rezervi | 2022

Merkez Bankası Döviz Rezervi 2022

Merkez Bankası döviz rezervleri 124 milyar doların biraz üzerinde yer almakla birlikte son dönemde yapılan 3 döviz müdahalesi nedeniyle 1.5 milyar dolarlık bir düşüş daha görülmesi bekleniyor. 

2022 Merkez Bankası altın rezervi

Merkez Bankası Altın rezervleri aşağıda yine Merkez Bankasının sitesinden alınan bilgiler doğrultusunda 39 tondan biraz daha fazladır. Geçtiğimiz yıla nazaran bir miktar düşüş gösteren Merkez Bankası altın rezervleri tekrar artış göstermesi halinde Dolar / TL'nin de bir miktar rahatlayacağını söylemek mümkün. 

Merkez Bankası altın rezervi

Etiketler