Rusya Merkez Bankası'ndan şok faiz kararı!

Rusya Merkez Bankası, beklentilerin üzerinde tutmaya devam etti. Böylece Rusya, politika faizinde Ukrayna savaşı öncesi seviyelerine geri döndü.

Rusya Merkez Bankası'ndan şok faiz kararı!

Rusya Merkez Bankası, aylık açıklanan politika faiz oranlarını 150 baz puan indirerek yüzde 8'e kadar geriletti. Bu faiz indirimi ile birlikte Rusya, savaş öncesi faiz oranlarına geri dönmüş oldu. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin genel anlamda ortak görüşü faiz indiriminden yanaydı fakat 150 baz puanlık sert bir indirim değil 50 baz puanlık bir indirimle yüzde 9 seviyesine çekilmesi asıl beklentiydi. 

Açıklanan politika faizi metninde Rusya Merkez Bankasının yılın ikinci yarsında da indirimlere devam edebileceğinin sinyalleri verildi. Açıklanan metinde ise faiz indirime dair şu ifadelere yer verildi, "Hanehalkı ve iş dünyası enflasyon beklentileri ciddi derecede düştü ve 2021 bahar ayları seviyelerine ulaştı. Kısa vadeli dezenflasyonist riskler arttı. Yine de enflasyonist riskler de ciddi derecede kalmayı sürdürüyor ve orta vadeli görünüme hakim olmaya devam ediyor." 

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın başladığı günden bu yana açıklanan veriler enflasyonun savaşın başlamasından bugüne kadar en düşük seviyeye geldiğini ortaya çıkardı. Bunun sebebi ise yapılan yeni gaz anlaşmaları ve enerji krizinde büyük rolü Rusya'nın elinin güçlü olmasından kaynaklanıyor. 

Rusya faizi indirmeye devam edecek

İşgal sonrasında Rusya Merkez Bankası politika faizi yüzde 9,5'dan yüzde 20 seviyesine kadar yükseliş göstermişti. Bununla birlikte kademeli olarak gelen faiz indirimlerinin ardından mevcut politika faizleri artık yüzde 8 seviyesine getirildi. Buna karşılık Rusya Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edeceğinin sinyallerini verdi.

Bloomberg Rusya Ekonomisti Alex Isakov, alınan faiz kararlarına karşılık değerlendirmelerde bulundu. Isakov'un değerlendirmesinde faiz indiriminin yılın ilk 6 ayında 139 milyar dolara çıkarak rekor kıran cari fazlanın azaltılması yönünde bir hamle olduğunu değerlendirdi.

Cari fazlanın Rusya için istenen bir şey olmadığına dikkat çeken Isakov fazlanın yabancı bankalarda tutulduğunu, bunun da potansiyel yaptırımlara açık olduğunu ifade etti. Isakov'a göre faiz indirimiyle ithalat talebinin artması ve fazlanın sınırlanması hedefleniyor.

 Cem Arslan/BirBorsa

Etiketler