Türkiye ve İsrail ilişkisine dair önemli gelişmeler neler?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri bakanı Ceenbek Kulubayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye-İsrail ilişkilerine ilişkin önemli mesajlar verdi.

Türkiye ve İsrail ilişkisine dair önemli gelişmeler neler?

İsrail ile karşılıklı büyük elçi atama kararı aldıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, '' Önümüzdeki süreçte atayacağımız büyükelçiler konusundan Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak.'' diyerek sözlerini ifade etti. Diğer yandanan öğrenilen bilgiye göre  Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başkanı Yair Lapid ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Başkan Erdoğan, yeni büyükelçinin atanması konusunda gerekli adımları en kısa sürede atılacağını söyledi.

Büyükelçi atama kararı

İsrail ile ilişkilerine dikkat çeken Çavuşoğlu,  '' İsrail ile karşılıklı büyükelçi atama kararı aldık'' diyerek sözlerini ifade etti.

Süreç resmen başlamış olacak

Çavuşoğlu, ''Türkiye olarak İsrail'e Büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte atayacağımız büyükelçiler konusunu Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak. Yeni hükümet görev geldikten sonra İsrail'de diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçi atamak da vardı. Büyüelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açılama yapmıştık. İsrail'den de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor.'' diyerek sözlerini noktaladı.

Çavuşoğlu, imzalanabilecek yeni anlaşmaların gözden geçirildiğini söyledi

Görüşmede ikili ilişkilerin dışında iki ülke arasında imzaları atılan anlaşmaların ve görüşülen konuların takibinin yapıldığını aktaran Çavuşoğlu, imzalanabilecek yeni anlaşmaların da gözden geçirilerek incelendiğini belirtti.

Çavuşoğlu, ilişkileri daha da geliştirmek adına masaya yatırıldığını söyleyerek, '' Özellikle ikili ticaret hacmimizin ciddi şekilde arttığını görüyoruz. Ticaret hacmimizde bu senenin sonunda 1 milyar dolarlık hedefimize ulaşacağımız için yeni hedefler belirlememiz gerekiyor.'' sözlerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl ikili ticarette yüzde 64'lük bir çoğalmanın olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu yıl ikili ticaret hacminin 1 milyar dolara yaklaşacağını söyledi.

''Türk firmaların taleplerini Kulubayev'e ilettim''

Çavşoğlu, ikili görüşmede Kırgızistan'da bazı sorunları olan Türk firmalarına ilişkin talepleri de Kulubayev'e ilettiğini aktardı.

Ulaşım ve nakliye alanında atılacak somut adımlara dikkat çeken Çavuşoğlu, ''Türk Devletleri Teşkilatı olarak bilhassa nakliye ve ulaşım konusunda problemleri çözmek ve engelleri kaldırmak için yoğun şekilde çalışıyoruz. Kırgızistan'dan Türkiye'ye kadar tüm kardeş ülkelerin inde olduğu coğrafyayı lojistik bakımından bir merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz.'' diyerek ifade etti.

Çavuşoğlu Kırgızistan ve Türkiye arasındaki ortak tarih, kültür ve köklere değinerek iki ülkenin kültür, eğitim, sağlık gibi alanlarda iş birliğini geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Buse KAPLAN/BirBorsa

Etiketler