Türkiye için kritik bir dönem başlıyor!

Önümüzdeki Hafta Türkiye için kritik bir dönem başlıyor. Haftanın ilk işlem gününde ağustos ayına yönelik ekonomik güven endeksi, 31 Ağustos Çarşamba günü ise 2022 yılının ikinci çeyreğine yönelik büyüme verisi açıklanacak.

Türkiye için kritik bir dönem başlıyor!

Türkiye için önümüzdeki hafta veri gündemi oldukça yoğun. Haftanın ilk işlem gününde ağustos ayına yönelik ekonomik güven endeksi açıklanacak. Bununla beraber ekonomik güven endeksi geçtiğimiz ay yüzde 0,2 seviyesinde azaldı ve 93,4 değerine ulaştı.

Yurt içinde piyasaların gündeminde yer alan büyüme verisi 31 Ağustos Çarşamba günü açıklanacak. 2022 yılının Nisan-Haziran dönemine yönelik GSYH verileri TÜİK tarafından saat 10.00'da açıklanacak. Türkiye ekonomisi 2021 yılından yüzde 11 seviyesinde büyüme gösterirken, 2022 ilk çeyrekte yüzde 7.3 seviyesinde büyüme kaydetmişti.

Türkiye için kritik bir dönem başlıyor! - Resim : 1

'Türkiye ekonominin ikinci çeyrekte büyümesini bekliyoruz'

Türkiye ekonomisinin 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.3 seviyesinde büyümesine değinen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,  "İkinci çeyrekte bunun da üzerinde bir büyüme bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri ise Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2 Eylül Cuma günü açıklanacak. Bununla beraber ihracat Temmuz 2022'de  geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 13,4 oranında artış gösterdi ve 18,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Böylelikle 2022 yılının her ayında ihracatta rekorlar tazelendi.

Türkiye için kritik bir dönem başlıyor! - Resim : 2

Ağustos ayı enflasyon verileri 5 Eylül'de açıklanacak

TÜİK tarafından açıklanacak olan ağustos ayına yönelik enflasyon verisi, 3 Eylül'ün hafta sonuna denk gelmesiyle 5 Eylül Pazartesi gününe kaldı. Geçtiğimiz ay tüketici fiyat endeksi yıllık olarak 79,60 seviyesinde artarken, aylık bazda yüzde 2,37 seviyesinde artış kaydetti. Yurt içi üretici fiyat endeksi yıllık bazda 144,61 seviyesinde, aylık bazda ise 5,17 seviyesinde artış gösterdi.

Bununla beraber TCMB temmuz ayına yönelik ödemeler dengesi istatistikleri de 5 Eylül Pazartesi günü açıklayacak. TCMB'nin açıkladığı cari işlemler hesabı, haziran ayında 3 milyar 458 milyon dolar açık vermişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ağustos ayına yönelik merkezi yönetim bütçe gerçekleştirmeleri 15 Eylül Perşembe günü açıklanacak. Bunun yanında konut satış istatistikleri de aynı gün açıklanacak.

Geçen toplantısında beklenmemesine rağmen TCMB sürpriz faiz indirimi açıklanmıştı. Piyasaların tüm dikkati 22 Eylül'de gerçekleştirilecek olan Para Politika Kurulu toplantısında. Merkez Bankası yüksek enflasyona rağmen faiz indirimine gitti ve 100 baz puanlık indirim yaptı. Son toplantılarında yüzde 14 seviyesinde tuttuğu faiz oranını yüzde 13 olarak açıkladı. Merkez Bankasının gerçekleştirilecek olan toplantısında faiz kararı ile ilgili kararı merak ediliyor. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler