TCMB'nın kredi düzenlemesi risk primini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet merkez Bankası'nın kredi düzenlemesinden sonra; Türkiye'nin risk primi yeni haftaya 800 baz puan seviyesine yükseldi.

TCMB'nın kredi düzenlemesi risk primini yükseltti

Türkiye'nin risk primi geçen ayın sonundan itibaren bu zamana kadar en yüksek seviyesini gördü. Temmuz ayının ortasında 900 baz puan olan risk primi, 2008 yılından itibaren ilk defa bu seviyeye yükselmişti. Son haftalarda rahatlama gösteren risk primi haftaya yükselerek başladı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın geçen hafta açıkladığı kredi düzenlemesinden sonra risk primi 805 baz puan ile son haftalarının en yüksek seviyesine çıktı.

TCMB'nın kredi düzenlemesi risk primini yükseltti - Resim : 1

Kredi düzenlemesi ile risk primi yükseldi

Geçtiğimiz günlerde sürpriz faiz indirim kararı alan Merkez Bankası, kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenleme yaptı. Temmuz ayının sonundan itibaren en yüksek seviyeye ulaşan CDS, TCMB'nin düzenlemesinden sonra yükseldi.

TCMB'nin kararına göre, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı kalarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Bununla beraber faizi yüzde 22,85 oranında aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38 seviyesini aşan krediler için ise kredi tutarlarının yüzde 90'ı kadar menkul kıymet tesis etmek zorunda. Merkez Bankası tarafından yapılan düzenlemede, ticari kredilerde yüzde 30 seviyesini aşan faiz uygulaması da oldukça zorlaştırıldı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler