FED'in faiz kararı hakkında son gelişme!

FED Başkanı Powell'ın tüm piyasalar tarafından yakından takip edilen konuşması geçtiğimiz gün gerçekleşti. Eylül ayında gerçekleşecek olan toplantı hakkında konuşan Powell, FED'in faiz kararı hakkında kararsızlığına son verdi mi?

FED'in faiz kararı hakkında son gelişme!

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Sempozyumunda konuşmasını dün gerçekleştirdi.

Beklenildiği gibi FED'in faiz kararını etkileyecek olan faktör, gelecek olan veriler. Yüksek enflasyonu yüzde 2 hedefine götürecek sınırlayıcı bir politika uyguladıklarını söyleyen Powell, "Bir süre kısıtlayıcı politikalara devam etmek gerekli olacak. ABD'de yüksek enflasyon güçlü talep ve arzdaki sorunların sonucu. Yüksek enflasyon yaygın hale geldi. Enflasyonun yüksek kalması, yüksek enflasyon beklentilerinin kemikleşmesi ihtimalini artırıyor" ifadelerine yer verdi.

FED'in faiz kararı hakkında son gelişme! - Resim : 1

ABD ekonomisi için acı verici olacak!

FED Başkanı Powell, FED'in önümüzdeki süre içinde faiz artırımlarına devam etmesini beklediğini ve bunun ABD ekonomisi için ciddi sorunlar oluşturacağını belirtti.

FED'in üst üste uyguladığı faiz artırımlarına rağmen yavaşlamanın zamanı olmadığını söyleyen FED Başkanı Powell, "Yüksek faiz, yavaş büyüme ve iş gücü piyasasında durulma enflasyonu düşürürken bunlar hane halkına ve şirketlere acı verecek. Bu, enflasyonu düşürmenin talihsiz bir bedelidir. Ancak fiyat istikrarını sağlamamak çok daha fazla acıya sebep olur" sözlerine yer verdi.

FED'in faiz kararı hakkında son gelişme! - Resim : 2

FED elinden geleni yapacak

Ekonominin en önemli temelin fiyat istikrarı olduğunu vurgulayan Powell, "Fiyat istikrarı olmadan ekonomi kimseye hizmet etmez" sözlerini kullandı.

FED Başkanı, FED'in yüksek enflasyon ve resesyon endişelerine karşı elindeki tüm güçlü araçları sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyeceğine değindi.

Faiz artırım kararı ile ilgili 1970'lerin ve 1980'lerin yüksek enflasyon dönemiyle ve geçen bunca zamanın düşük ve istikrarlı enflasyon döneminden öğrendiklerine dayandığını belirtti. FED Başkanı, yüksek enflasyonla mücadele için bankanın araçlarını kullanırken bahsedilen dönemlerde öğrendiklerini tecrübelerin yol gösterici olacağının altını çizdi.

Bununla beraber FED Başkanı Powell, "Talebin arzla daha uyumlu hale gelmesi ve enflasyon beklentilerinin sabitlenmesi için talebi yumuşatmak için güçlü ve hızlı adımlar atıyoruz. İşin bittiğinden emin olana kadar devam edeceğiz." sözlerine yer verdi.

FED'in faiz kararı hakkında son gelişme! - Resim : 3

Dolar sakinliğini korurken ABD borsaları düştü

Bir süredir FED Başkanı Powell'ın konuşması tüm piyasalar tarafından yakından takip ediliyordu ve dolar kurunu nasıl etkileyeceği merak konusuydu. Powell'ın konuşmasından önce dolar/TL 18.18 seviyesinden işlem görüyordu. FED Başkanının konuşmasından sonra ise ciddi bir değişim olmadı.

Öte yandan euro/dolar da aynı şekilde 1'in üzerindeki seyrine devam etti.

Powell'ın konuşması değerli metaller üzerinde de etkili olacaktı ama 1.744 dolar olan ons altın bir süreliğine 1755 dolara çıksa da tekrar 1743 dolar seviyesine indi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler