Avrupa enerji krizine karşı sert önlemler alıyor!

Avrupa, Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra yaşanan enerji krizine karşı önlemler almayı sürdürüyor. Avrupa bu krizden derin yaralar almamak için çeşitli önlemlere başvurdu.

Avrupa enerji krizine karşı sert önlemler alıyor!

Rusya'nın Ukrayna işgali küresel piyasalarda olumsuz etkisini sürdürüyor. Bununla beraber dünyanın önde gelen ekonomik kurumları arasında yer alan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerginlikten dolayı ekonomik büyümelerin zarar gördüğünü ve enerji-gıda sektöründe artan fiyatların yüksek enflasyona sebep olacağını açıkladı.

Rusya'nın enerji sevkiyatını kesmesiyle Avrupa'da enerji maliyetleri artış gösterdi. Bununla beraber Euro Bölgesinde yıllık enflasyon, savaşın etkileriyle gıda ve enerji maliyetlerinin artmasıyla yüzde 8,6 seviyesine ulaştı.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun açıkladığı verilere göre, 2022 yılının ikinci  çeyreğinde toptan elektrik fiyatları 2021 yılının aynı dönemine kıyasla İspanya ve Portekiz'de yüzde 411 seviyesinde, Yunanistan'da yüzde 343 seviyesinde, Fransa'da yüzde 336 seviyesinde, İtalya'da ise yüzde 318 seviyesinde artış gösterdi.

Avrupa ülkeleri hane halkını destekleme kararını aldı

Avrupa'nın gösterge elektrik fiyatı, bu ayda Almanya'da ilk defa megavat saat başına 7 Euro'yu geçmiş durumda. Bununla beraber 2023 teslimatlı elektriğin fiyatı son 5 yılın ortalamasından 14 kat artış gösterdi.

Avrupa'nın, enflasyon ve enerji fiyatlarına karşı aldığı önlemler arasında vatandaşları destekleme planı yer alıyor. Halkı enerji tasarrufuna motive etmek için kampanya başlatan Avrupa ülkeleri, krizi atlatmak için vergi indiriminden nakit ödemeye kadar çeşitli tedbirlerin alındığını açıkladı. 

Avrupa enerji krizine karşı sert önlemler alıyor! - Resim : 1

Almanya

Enerji piyasasında tamamen Rusya'ya bağlı olan Almanya'da gıda ve akaryakıt fiyatları son zamanlarda rekor seviyelere ulaştı. Ülke 2022 yılında artan enerji maliyetleri karşısında 30 milyar Euro'luk iki yardım paketi hazırladı. Vatandaşlarının enerji fiyatlarından etkilenmemesi için vergi mükellefi her çalışana sadece bir kere verilecek olan 300 Euro ödeme yapma kararını aldığını açıkladı.

Almanya, benzinde akaryakıt vergisi üzerinden indirim yaptı ve toplu taşıma araçlarının kullanılmasını teşvik amaçlı sadece bir kereliğine 90 gün boyunca tren, otobüs ve metroda toplu taşıma biletinin ayda 9 Euroya satılmasını sağladı.

Avrupa enerji krizine karşı sert önlemler alıyor! - Resim : 2

Fransa

Fransa'da enerji fiyatlarını halkına yansıtmamayı tercih etti. Ülkede akaryakıtta litre başına 18 Euro sentlik indirim uyguladı. Aylık gelirinin düşük olduğu hanelere sadece bir kerelik 100 Euro ödeme sağlandı. Bu ayın başından beri artış gösteren enerji ve gıda fiyatlarına karşı önlemlerin arasında vatandaşlarına yardımcı olmak için 20 milyar Euro'luk yardım da bulunuyor.

Bununla beraber emekli maaşlarını ve sosyal yardım ödemeleri yüzde 4 seviyesinde arttı. Akaryakıtta ise üst üste indirim yapılmaya devam ediliyor.

İrlanda

İrlanda ise artan enerji maliyetleri karşısında toplu taşıma ücretlerini yıl sonuna kadar yüzde 20 seviyesinde düşürdü. Vatandaşına ve şirketlere yardımcı olmak için yakıt vergisini benzin için litre başına 20 sent, dizel için ise litre başına 15 sent indirim uyguladı.

Bununla beraber hükümet, enerji üzerindeki KDV'yi yüzde 9 ile yüzde 13,5 seviyesi arasında düşürdü.

İspanya

İspanya, gelen faturalar üzerinden KDV oranını yüzde 21 seviyesinden yüzde 10 seviyesine düşürdü. Ardından elektrikten alınan vergi oranını yüzde 7 seviyesinden 0,5 seviyesine indirdi. Ülke beklenmedik şekilde enerji şirketlerine vergi uyguladı ve tüketicilerin yükünü hafifletmesine yardımcı oldu.

Ülke ulaşım konusunda 1 Eylül'den itibaren kısa veya orta mesafeli tren yolculuklarının ücretsiz olmasını sağladı.

Avrupa enerji krizine karşı sert önlemler alıyor! - Resim : 3

Hollanda

Ülkede yükselen enflasyon ve enerji fiyatlarının artmasıyla, geliri düşük hanelere bir kerelik 800 Euro yardım paketi açıkladı. Bununla beraber enerji üzerinden alınan KDV oranını yüzde 21 seviyesinde yüzde 9 seviyesine indirdi. Ülke akaryakıt vergisinde ise yüzde 21 seviyesinde indirim gerçekleştirdi.

İtalya

İtalya ise, enerji üzerinden gelen faturaları kontrol altında tutmak için 14 milyar Euro'luk yardım paketi açıkladı Düşük gelirli hane halkına 200 Euro ödenmesine karar verildi. Bununla beraber İtalya hükümeti, yüksek enerji fiyatlarından kazanç sağlayan şirketleri yüksek orandan vergilendirme planı hazırladığını açıkladı

Avrupa enerji krizine karşı sert önlemler alıyor! - Resim : 4

İngiltere

İngiltere ise, düşük gelirli vatandaşlara enerji krizine karşı otomatik ödemeli olarak 400 sterlinlik enerji indirimi yaptı. Devletten yardım alan vatandaşlar ise bir kerelik 650 sterlinlik yardım paketi alacak. Bununla beraber emeklilere ise 300 Euro ödeme sağlanacak. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler