Taliban’dan 350 Bin tonluk petrol antlaşması

Geçtiğimiz yıllarda yönetime skandal bir şekilde geçen Taliban yönetimi, İran’la aralarında 350 bin tonluk petrol alım-satımı yapılacağını açıkladı.

Taliban’dan 350 Bin tonluk petrol antlaşması

Yapılan açıklamalara göre geçici kurulan Taliban hükümeti ile Afganistan Merkez Bankası ve bazı petrol şirketleri yetkilileri, İran’a ticari ilişkileri detaylandırmak için ziyarete, İran’ın başkenti olan Tahran’a gitti.


İranlı diplomatlar ve petrol şirketleri yetkilileri ile görüşen Afganistanlı heyet, petrol ticaretinin nasıl gerçekleşeceği, ödemeleri, petrolün kalitesi gibi birtakım konular hakkında görüşmeler yapıldı. İş birliğinin daha ileri bir düzeye getirmek için bir heyet kurulmasını isteyen taraflar, böylelikle ticaretin daha güvenilir ve daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaklarını ileri sürdü. Heyetler tarafından dile getirilen konulardan olan petrol taşıyan hatların uzatılması, şirketlerin ortak petrol rafinesi alanları kurması ve bu işin ticaretini yapan tüccarlara kolaylık sağlanması gibi bir takım fikirler öne sürüldü. 

Taliban’dan 350 Bin tonluk petrol antlaşması

Antlaşmalar sağlandı

Taliban yönetimi ile İran arasında yapılan petrol ticaretinde, antlaşmalar başarılı bir şekilde yapılarak imzalar atıldı. Tam olarak 350 bin tonluk petrol alımı talep eden Taliban, İran’la bir takım görüşmeler sonrasında antlaşmaya vardı. Petrol alımını yapacak olan Afgan şirketler ise, Taliban tarafından karar verilecek. Böylelikle İran’dan 350 bin tonluk bir petrol alımı sağlanacak.  
 

Afganistan’ın petrol alması petrol fiyatlarını etkiler mi?

Ülkemizde fiyatlarında büyük bir artış yaşanan petrol, Rusya ve Ukrayna arasındaki yaşanan savaştan dolayı fazlasıyla yükseldi. Bazı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı petrol ambargosu, ülkelerin petrol alımı için yeni alternatif ülkeler aramasına sebep oldu. Bu da piyasalarda değişiklik yaşanmasına neden oldu. Yaşanan piyasalardaki değişiklik, en çok petrol fiyatlarını etkiledi. Bu da petrol fiyatlarında sürekli olarak bir artış yaşanmasına neden oldu. Afganistan’ın 350 bin ton petrol alımı yapması, piyasaları değişikliğe sebep olması beklenmiyor. Herhangi bir değişiklik olsa dahi bunun ufak çaplı olması öngörülüyor. Afganistan’ın başkenti Kabil’de alınan bilgilere göre 1 litre benzin 98, 1 litre mazot ise 118 Afganiye satılıyor.

Etiketler