Petrol fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Petrol piyasasındaki hareketlilik tüm hızıyla devam ediyor. Petrol piyasasında yeni işlem haftasına girdiğimiz bugünde ABD Başkan'ı Biden'ın açıklamalarını beklemeye başladı.

Petrol fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Petrol piyasasındaki hareketlilik tüm hızıyla devam ediyor. Petrol piyasasında yeni işlem haftasına girdiğimiz bugünde ABD Başkan'ı Biden'ın açıklamalarını beklemeye başladı. ABD'de resesyon ihtimalinin giderek artış göstermesi ve dolar kurunun global anlamda rekor seviyelere yükseliş atağı ile birlikte petrol fiyatlarında dalgalanma devam etmekte. 

Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta tüm işlem günlerinin toplamında yüzde 7'yi geçkin şekilde değer kaybına uğramıştı. Bu da gözleri petrol piyasasındaki en etkili isimlerden biri olan Joe Biden'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarete çevirmişti. 

Petrol üretimi artacak

Biden ve 9 Arap Ülke liderleri ile birlikte düzenlendikleri Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi'nde, ev sahibi rolünde olan Suudi Arabistan Veliaht Prens'i Bin Selman, konuşmaları ile dikkatleri üzerinde topladı. 

Örneğin Bin Selman, Suudi Arabistan'ın petrol üretim kapasitesinin günlük 13 milyon varile kadar çıkartılacağının garantisini verdi. Veliaht Prens, petrol üretiminin günlük 13 milyon varil seviyesine nasıl çıkartılacağına dair bir plan takvimi olduğunu ve bu hedefin gerçekleşmesi içinde öncelikli olarak 2027 yılına kadar düzenli çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. 

Petrol üretimi yapılacak 5 yıllık çalışma sonucu yılda 1 milyon varilden fazla artırılmayı hedefleniyor. Bununla birlikte ABD Enerji Özel Temsilcisi Amos Hochstein, Biden'ın ziyaretinin körfez ülkeleri için mutlaka katkı sağlayacağını ve üretimin kesinlikle artacağına inandığını söyledi. 

Petrol fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Petrol fiyatlarını en çok etkileyen şey tedarik zincirindeki kırılmalar ve Çin'in yeniden pandemi koşullarında hayat sürmeye başlaması. Birbirini tetikleyen bu durumların ardından petrole ve petrol ürünlerine olan talep giderek azalıyor. Talebin azalması ise petrol fiyatlarını doğrudan etkileyip düşüşe sürüklemeye devam ediyor. Bu yüzden tedarik zincirinin tekrar birleşmesi, Rusya Ukrayna arasındaki büyük gerilimin çözüme ulaşması ve son olarak Çin'deki pandemi etkilerinin tamamen ortadan kalkması durumu gerçekleşmediği sürece petrole olan talep her geçen gün azalım eğiliminde devam edebilir. Bu da petrol fiyatlarını doğrudan etkilemeye devam edecektir. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler