Stoklanan ürünler artıyor, işte yeni ürünler

Yağ, un, şeker, süt ve şimdi de tuvalet kağıdı stoklanmaya başladı. Bu ürünler ya bir adet ya da iki adet satılıyor, çünkü bazı insanlar fiyatların artacağını düşünerek toplu olarak almak istiyor, çünkü fiyatlar neredeyse her ay değişiyor, zamlanıyor.

Stoklanan ürünler artıyor, işte yeni ürünler

Geçtiğimiz haftalarda twitter mecrasına düşen fotoğraflar gündem olmuştu. İddiaya göre pek çok ürün yaşanan ekonomik kriz ve döviz kurundaki oynaklık sebebiyle adetli olarak satılmaya  başlanmıştı. Marketlerin bir bölümü bu uygulamayı stokçuluğun önüne geçmek için yaptığını söylese de, pek çok vatandaş stokçuluk yapanın marketler olduğunu söylüyor.

Stokçuluk nedir?

Stokçuluk, bir malın değerinin daha da yükseleceğini öngörerek depolamak, elinde tutmak yatırım yapmak demektir. Nasıl ki, gayrimenkul uzmanları konutları ellerinde tutup yatırım yapıyorsa, aynı şekilde elinde ticari mal olan herkes stokçuluk yapabilir. Stokçuluk, fiyat artışı bekleneceğinin önemli bir işaretçisidir.

Stoklanan ürünler artıyor, işte yeni ürünler - Resim : 1

Hangi ürünler stoklandı?

Yağ, un, şeker, süt ve şimdi de tuvalet kağıdı stoklanmaya başladı. Bu ürünler ya bir adet ya da iki adet satılıyor, çünkü bazı insanlar fiyatların artacağını düşünerek toplu olarak almak istiyor, çünkü fiyatlar neredeyse her ay değişiyor, zamlanıyor. Birkaç liraya alınabilecek kadar ucuz olan peçetelerde bile kotalı satış görüyoruz. 

 

Neden kotalı satış var?

Kotalı satışın sebebi, ürünlerin hemen bitmesini engellemek, çünkü birkaç hafta içinde zam gelebilir, e haliyle marketler de daha ucuza alıp daha pahalıya satmak ister. Mesela 70 liraya aldığı bir tuvalet kağıdını 100 liraya satacaklar diyelim, bir hafta sonra fiyatı 110 lira olacaksa, neden hepsini satıp bitirsinler ki, bir hafta bekleyip daha çok kar elde etmeye çalışacaklar kendilerince. Bu sayede ürünlerin bir anda bitmesini engellemek için, ürün stoğuna bağlı olarak 1 ya da 2 adet satışa izin veriliyor. Eğer üründen ellerinde çok varsa ve yeni ürünler geliyorsa, 2 ya da 3 adet alınmasına izin verilebiliyor.

Ne zaman bitecek?

Ekonomide ciddi bir belirsizlik var. Tükettiğimiz malların çoğu ithal veya ithal girdilere sahip olan mallar. Haliyle dolar kuru direkt etkiliyor malları. Dolar kuru 13,80'de sabitlendi diye düşünürken, bu sabah 14 liranın üzerine çıktı yine. Bunlar fiyat belirsizliği sebebiyle stoklu satışın artmasına sebep oluyor. Üstelik vatandaşlar sürekli olarak fazladan mal aldığı için, enflasyonun da artmasına sebep oluyor. Durumların düzelmesi için döviz kurunun uzunca bir süre sabit kalması gerekiyor.