S&P, Türkiye'ye yönelik büyüme beklentilerini yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart Poor's (S&P), Türkiye'nin büyüme beklentilerini yükseltti.

S&P, Türkiye'ye yönelik büyüme beklentilerini yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart Poor's (S&P), Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentilerini yükseltti.

S&P'nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Gelişen Piyasalar raporuna göre, Türkiye'nin 2021 yılı için büyüme beklentisini yüzde 8,6'dan yüzde 9,8'e, 2022 yılı için büyüme beklentisi yüzde 3,3'ten yüzde 3,7'ye çıkarıldı.

S&P, 2023 yılı için beklentiyi yüzde 3,1 ve 2024 yılı içinse yüzde 3,0 olarak belirledi.

Raporda, Türkiye'deki toparlanmanın, diğer gelişmekte olan ülkelerdeki iyileşmenin çok ilerisinde olduğu fakat finansal piyasalardaki oynaklık sebebiyle makroekonomik istikrara ilişkin risklerin arttığı kaydedildi.

S&P, önümüzdeki yıl ve 2023 yılında döviz kuru, enflasyon, faiz oranları ve büyüme için keskin biçimde farklı sonuçların muhtemel olduğu göz önünde bulundurulduğunda belirlenen senaryoda çok yüksek belirsizlikler olduğunu aktardı.

S&P, ''Türk Lirası'nın hızla değer kaybetmesi, zaten yüksek olan enflasyonist baskıları daha da artıracak, mevduat dolarizasyonu risklerini yükseltecek ve şirket bilançolarını zor duruma sokacaktır. Bu, gevşeme döngüsünün nihai olarak tersine çevrilmesine ve hatta politika faizinde keskin bir artışa neden olabilir.'' ifadelerine yer verdi.

Etiketler