Son dakika: Memur ve emekli için kritik tarih yarın! Rekor zam bekleniyor…

Milyonlarca memur ve emekli 3 Ocak Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon oranını bekliyor. Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından zam oranı netlik kazanacak. Ayrıca enflasyon oranı ile birlikte ek zam konusunun da gündeme geleceği söyleniyor. İşte detaylar…

Son dakika: Memur ve emekli için kritik tarih yarın! Rekor zam bekleniyor…

Milyonlarca memur ve emekli 3 Ocak Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon oranını bekliyor. Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından zam oranı netlik kazanacak. Ayrıca enflasyon oranı ile birlikte ek zam konusunun da gündeme geleceği söyleniyor. İşte detaylar…

Son dakika memur ve emekli zammına ilişkin haberler gelmeye devam ediyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 50,5’lik zammın ardından memur ve emekliler heyecanla yapılacak olan açıklamaları bekliyor. Ocak ayı itibari ile memur ve emeklilerin maaşında enflasyon farkı ve toplu sözleşmenin yanı sıra bir artışın olması beklenilmektedir.

3 Ocak Pazartesi günü Saat: 10.00 itibari ile açıklanacak olan enflasyon rakamlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor. Bu beklenti içerisinde aynı zamanda memur ve emeklilere seyyanen bir zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. İşte memur ve emekli zammına ilişkin detaylar…

Memur ve Emekli Maaşı Zammı Beklentisi Büyük

Memur ve emekli maaşı zammı ile ilgili olarak açıklanan son 5 aylık enflasyona göre yüzde 12,46’lık bir zammın olacağı kesinleşmişti. Aralık ayı enflasyonu ile ilgili olarak piyasalarda birçok görüşün olduğu görülmekte. Yüzde 5 ile 15 arasında değişen tahminler bulunmakta. Bu da son 6 aylık enflasyon rakamının yüzde 15 ile yüzde 20’lik bir kısımda değişeceğini gösteriyor.

Enflasyon farkı + toplu sözleşme tutarının yanı sıra memur ve emekli seyyanen zammı bekliyor. Ek zammın gündeme gelmesi ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Ocak Pazartesi günü Saat: 10:00 itibari ile enflasyon rakamları ve ek zamma ilişkin olarak bir açıklama yapılacağı öngörülenler arasında.

Toplu Sözleşme ve Enflasyon Farkı Nasıl Hesaplanır?

Memur ve memur emeklisi zam konusunda birçok hesaplamanın yapıldığını görüyoruz. Kafaların karıştığı bu durumu hemen sizlere izah edelim. Enflasyon farkı Temmuz ayında belirlenen yüzde 3’lük toplu sözleşme rakamını geçmesi durumunda geçen rakam kadar yansıyacaktı. Yani her türlü yüzde 3’ü geçtiği için 3 rakamını çıkan rakamdan çıkaracağız.

En düşük enflasyon farkı tahmini Aralık ayında %5 olarak gösterilmektedir. Aralık ayı dışındaki 5 aylık toplam enflasyon oranı ise yüzde 12,46 olarak açıklanmıştı. Tahmini rakam üzerinden değerlendirme yapılacak olursa bu durumda;

%12,46 + %5 = % 17,46 - % 3 = % 14,46

Yani Aralık ayı enflasyon oranının %5 olarak açıklanması memur ve emekli maaşlarında yaklaşık olarak yüzde 14,46’lık bir zam sağlayacak.

Yetkili Sendika Memur Sen Zam Açıklaması Neydi?

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur- Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) Genel Başkanı Önder Kahveci memur ve emekli zammına ilişkin olarak bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmeye aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katılmıştı.

Görüşme sonrasında Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur- Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı açıklamada; “Enflasyon rakamı aralık ayını geçtikten sonra ortaya çıkacak rakam yüzde 15-16 belki daha yüksek olabilir. Bakanlık o rakamı görelim yaklaşımında” ifadelerine yer vermişti.

Vergi İndiriminin Zamma Etkisi Ne Olacak?

Gelir ve Damga Vergisi zamma etkisi ne olacak? Gelir ve damga vergisinin kaldırıldığı açıklanmıştı. 1 Ocak itibarıyla başlayan yeni dönemde damga ve gelir vergisinin etkisi oldukça merak edilen bir konu oldu. Damga ve gelir vergisinin kaldırılması, memurlarda farklı rakamları göstermekte. Bu konuya ilişkin olarak maaşlara yansıyacak olan tutarın 38 TL ile 380 TL arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle sözleşmeli memur maaşlarında vergi muafiyetiyle birlikte yaklaşık 300 TL tutarında bir artış beklenilmektedir. Vergi muafiyetinde düşük maaş alanlara yönelik olarak Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur- Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından yapılan açıklamada;

“Mutlaka ama mutlaka ek zam uygulamasının devreye alınması gerekiyor. Vergi muafiyetinde düşük maaş alanlar nasıl daha az etkileniyorsa ve ek zam için de oransal bir artış sağlanacaksa bu, makası daha çok açacaktır. Onun için biz Memur-Sen olarak seyyanen zammı önceliyoruz. Seyyanen bir iyileştirmeye ihtiyaç var. En düşük memur maaşının ücretini yükseltecek parametrelerini tartışmalıyız” ifadelerine yer verilmiştir.

Enflasyon Oranları Ne Kadardı?

Memurlar ve emekliler Temmuz ayından başlayarak Aralık ayında sonra eren 6 aylık enflasyon farkı uyarınca maaşlarında artış göreceklerdir. 5 aylık enflasyon oranları şunlardır;

·         Temmuz Ayı %1.80 Enflasyon Farkı

·         Ağustos Ayı %1.12 Enflasyon Farkı

·         Eylül Ayı %1.25 Enflasyon Farkı

·         Ekim Ayı %2.39 Enflasyon Farkı

·         Kasım Ayı %3.71 Enflasyon Farkı

Dikkat: %5’lik toplu sözleşme ücretine ek olarak 3 Ocak Pazartesi günü açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon farkı ile zamlar netleşecektir.