Resmi Gazete’de yayınlandı! Dijital banka dönemi başlıyor

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yeni bir yönetmelik yayınlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yayınlanan yönetmelikte dijital banka dönemi başladığı belirtildi.

Resmi Gazete’de yayınlandı! Dijital banka dönemi başlıyor

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yeni bir yönetmelik yayınlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından internet üzerinden bankacılık işlemlerinin yapılabileceği dijital bankacılık döneminin başladığı yayınlandı. 

Fiziksel şube dönemi sona erecek

dijital banka

Gerek Türkiye genelinde gerek ise dünya genelinde tüm bankalar bir genel müdürlük ve genel müdürlüğe bağlı bir dijital bankalar genel müdürlük ve genel müdürlüğe bağlı hizmet birimleri dışında muhabirlik, acentelik, temsilcilik ve teşkilatlanma gibi faaliyetleri yerine getiremeyecek ve dijital ortamda her işi gerçekleştirebilecek. Kiralık kasa ve emanet alma işlemlerini gerçekleştiremeyecek olan dijital bankalar müşteri şikayetlerini ele almak için en az bir tane fiziksel büro kurması gerekecek.

Dijital bankanın faaliyet izni için gereken asgari ödenmiş sermaye tutarı 2.5 milyar TL’ye çıkarsa eğer dijital bankanın yapacağı başvuru üzerine BDDK, bu bankalar için faaliyet kısıtlamaları getirebileceği gibi aynı zamanda kademeli olarak kaldırabilecek.

İhtiyaç Kredisinde 10 Bin TL Sınırı

Yayınlanan yönetmeliğe göre dijital bankanın müşteriye vereceği kredi miktarı dijital bankalarca teyit edilen aylık ortalama net gelirin dört katı kadar verileceği gibi eğer ortalama net gelir tespit edilmezse 10.000 TL’yi geçemeyecektir. Dijital bankalar, kredi müşterileri yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ müşterilerinden oluşacak.