Merkez Bankası, 2022 politikasını açıkladı

Merkez Bankası, "2022 Yılında Para ve Kur Politikası" raporunu yayınladı.

Merkez Bankası, 2022 politikasını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 Para ve Kur Politikası metnini yayınladı. 

Politikada, yabancı para maliyetinin artırılmasına ilişkin karşılık aracının da kullanılacağı bildirildi. Metinde genel çerçeve bölümünde, ''TCMB zorunlu karşılıkları fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda destekleyici bir araç olarak kullanacaktır. Bu çerçevede, 2022 yılında Rezerv Opsiyon Mekanizması tamamen sonlandırılacak, yabancı para yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken, Türk lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalar önceliklendirilecektir.'' ifadeleri yer aldı.

TCMB, 2022 yılı para ve kur politikasını açıkladı

Politika metininde, enflasyon hedeflemesine devam edileceği, yüzde 5 enflasyon hedefinin korunduğu, fiyat istikrarının yanında finansal istikrarın da dikkate alınacağı aktarıldı. 

Döviz rezervinin güçlendirileceği ifade edilen politika metninde, para politikasının etkinliği ve finansal istikrar için Merkez Bankası döviz rezervlerinin güçlendirilmesinin amaçlandığı ve TMCB'nin 2022 yılında da piyasa şartlarının uygun olması hâlinde rezervlerini artırmayı sürdüreceği aktarıldı. 

Merkez Bankasının temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve devam ettirmek olduğu belirtilen Temel Çerçeve metninde, hükümetle beraber belirlenen orta vadeli enflasyon hedefinin de yüzde 5 olarak korunduğu ifade edildi. Para politikasının, enflasyonu bu hedefe kademeli şekilde yaklaştıracağı bildirildi. 

2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edileceğini aktaran TCMB, temel politika aracının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olduğunu bildirdi. 

TCMB, 2022 yılı para ve kur politikasını açıkladı

TCMB zorunlu karşılıklarının fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçlarına paralel olarak destekleyici bir araç olarak kullanacağı aktarıldı. Bu kapsamda 2022 yılında Rezerv Opsiyon Mekanizmasının tamamıyla sonlandırılacağı, yabancı para yükümlülüklerin maliyetlerinin artırılacağı ve TL mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmaların önceliklendirileceği vurgulandı. 

TCMB, fiyat istikrarı açısından destekleyici bir unsur olan finansal istikrarın gözetilmesine devam edileceğini belirtirken, bu çerçevede 2022 yılında parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlayabilmek ve makro finansal istikrara yönelik riskli sınırlamak amacıyla, elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanacağını aktardı. 

Dalgalı döviz kuru rejiminin sürdürüleceği ve piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre döviz kurlarının oluşturulacağını belirten Merkez Bankası, para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerinin güçlendirilmesinin amaçlandığını kaydetti. 

2022 yılında piyasa şartlarının uygun olması hâlinde rezervlerin artırılmaya devam edeceği aktarılan metinde, 2022 yılında şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerine paralel olarak politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edileceğinin altı çizildi. 

Etiketler