Putin: Enerji sevkiyatını durduracağız!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G7 ülkelerinin ve Avrupa Birliği'nin Rus petrol ve doğal gaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planını sert çıkış yaptı. Putin, 'Eğer çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz' sözlerine yer verdi.

Putin: Enerji sevkiyatını durduracağız!

Rusya Devlet Başkanı Putin sert açıklamalarına devam ederken Rus enerji ihracatına fiyat tavanı getirilmesi halinde doğal gaz ve petrol arzını durduracağını açıkladı.

Putin: Enerji sevkiyatını durduracağız! - Resim : 1

'Batı mantıklı düşünsün'

Vladimir Putin, G7 ve Avrupa Birliği'nin Rus petrol ve doğal gaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planlarına sert çıkışarak, 'Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğal gaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz. Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler' sözlerine yer verdi.

AB üyelerinin enerji bakanlarının Cuma günü gerçekleştireceği toplantıda enerji krizine karşı mücadelesinde Rus doğalgaz ithalatında tavan fiyat uygulanmasına geçilmesini görüşmeyi düşünüyor.

Rusya'da gerçekleştirilen ekonomi forumunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Putin, Avrupa’nın Rus doğal gazına fiyat tavanı getirme çağrısını 'aptalca' bulduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin bu uygulamaya geçilmesi üzerine enerji sevkiyatı üzerinden tehditlerde bulundu ve fiyat tavanının getirilmesi halinde arz kontratlarını sonlandıracağını belirtti.

Putin: Enerji sevkiyatını durduracağız! - Resim : 2

'Avrupa'nın yaptırımlarına karşı ayaktayız'

Avrupa'nın ekonomik, finansal, ve teknolojik yaptırımlarına karşı olduklarını anlatan Putin açıklamasında şu sözlere yer verdi:

'Rusya’nın döviz ve finans piyasaları istikrar kazandı, enflasyon düşüyor. İşsizlik oranı yüzde 4’ün altında, tarihi düşük seviyede. Girişimciler de dahil olmak üzere ekonomiye ilişkin tahminler ve değerlendirmeler artık çok daha iyimser. Ekonomik durum genel olarak istikrar kazandı. Ancak tabii ki bazı sektörlerde ve bölgelerde, ülkedeki bazı işletmelerde, özellikle de Avrupa’ya ihracat yapan veya ürünlerini oraya tedarik edenlerde sorunlar görüyoruz.'

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com