Putin, tahıl koridoru hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu

Rusya Devlet Başkanı Putin, Tahıl koridoru anlaşması hakkında şok açıklamalar yaptı. Konuyla ilgili açıklamalarında tahılın fakir ülkeler yerine Avrupa'ya gittiğine dikkat çekti.

Putin, tahıl koridoru hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul'da tamamlanan ve Türkiye'nin tahıl koridoru üzerinde sorumluluğunun büyük olduğu tahıl koridoru anlaşmasının değişmesi gerektiğini belirtti.

Putin, tahıl koridoru hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu - Resim : 1

'Tahıl koridoru anlaşmasının değişmesi gerek'

Avrupa'nın yapılan anlaşma üzerinde hükümlerine uymadığını ve tahılın büyük bir kısmının ihtiyacı olan ülkelere değil de Avrupa'ya gittiğini belirten Putin, “Benzeri görülmemiş bir insani felaketin önlenmesi için bu durumun değişmesi gerektiğini” açıklamalarına yer verdi.

Rusya'da gerçekleşen ekonomi forumunda açıklamalarıyla gündeme gelen Putin, “Afrika ülkelerinin liderleriyle görüştüm ve onlara Afrika’nın çıkarlarını korumak ve Ukrayna tahılının ihracatını kolaylaştırma sözü verdim” sözlerine yer verdi.

Putin'in ortaya attığı bilgilere göre, aracı görevi üstlenen Türkiye'ye yönelik sevkiyatlar hariç tutulduğunda, 87 sevkiyattan sadece ikisi Birleşmiş Milletler Gıda Programı’na yönlendirilmiş. Böylece sadece 60 bin tona yani şimdiye kadar ihraç edilen 2 milyon tonun sadece yüzde 3’üne denk gelmiş oluyor.

Putin, Avrupa'ya yapılan gıda ve tahıl ihracatına kısıtlamalar getirebileceğini söyledi. Bu konuyla alakalı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la konuyu görüşeceğini belirtti.

Putin, tahıl koridoru hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu - Resim : 2

Tahıl sevkiyatı anlaşması nedir?

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin ardından İstanbul'da imzalanan Türkiye öncülüğünde yürürlüğe giren tahıl anlaşması Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşiyor. 

Türkiye'nin bölgedeki huzuru korumak ve ticari sıkıntıların önüne geçmek için girişimlerde bulunduğu ve bölgedeki sorunları çözmek için başlattığı ''tahıl sevkiyatı'' anlaşması 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalandı. 

Dünyaya ulaştırılacak olan 20 milyon ton tahılın bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak olan merkezde de gerçekleştirilirken, 27 Temmuz'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri yer alırken, tahıl sevkiyatının yönetileceği merkez İstanbul'da bulunuyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler